Apare o nouă taxă. Vești proaste pentru cei care trec în Bulgaria

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Apare o nouă taxă la trecerea în Bulgaria. 

Sunt vești proaste pentru cei care au în plan să călătorească în Bulgaria, după 1 septembrie. Apare o nouă taxă. În funcție de autoturism, această taxă va fi cuprinsă între 4 leva (aprox. 10 lei) și 20 de lei ( aprox. 50 de lei). 

Această nouă taxă este una de dezinsecție la graniță. Măsura are ca scop prevenirea răspândirii unor boli contagioase la caprine și ovine. Vehiculele care cântăresc sub 3,5 tone vor plăti 4 leva sau 2 euro, iar cele de mare tonaj, camioanele, vor plăti 20 de leva sau 10 euro. 

Până în 1 septembrie, autoritățile sanitare din Bulgaria efectuează dezinfecția gratuit. Noua taxă se va aplica la toate punctele de trecere a frontierei Bulgariei cu țările vecine, inclusiv România, Grecia, Turcia, Macedonia de Nord și Serbia. Deci dacă, de exemplu, călătoriți în Grecia, veți plăti și la dus, dar și la întors taxa, când treceți din Grecia în Bulgaria. 

În ultima perioadă, pesta la micile rumegătoare a adus mari pierderi economice fermierilor. Când este depistată boala, animalele bolnave și cele cu care s-a intrat în contact sunt ucise.

Grecii nu se dau bătuți în lupta cu pesta micilor rumegătoare

Fermierii greci au respins ideea că producția de brânză feta ar putea fi serios afectată de răspândirea unui virus mortal printre capre și oi, care a dus la sacrificarea a mii de animale în această țară, potrivit The Guardian. Reprezentanții industriei de animale au încercat să alunge temerile că brânza, esențială în dieta mediteraneană, ar putea fi pusă în pericol din cauza ritmului de răspândire a bolii extrem de contagioase.

„În jur de 9.000 de animale au fost omorâte din cauza epidemiei, dar exporturile noastre de feta nu sunt în pericol”, a spus un important reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale din Grecia (SEK), Christos Tsopanos. „Țara noastră găzduiește 14 milioane de capre și oi, mai mult decât oricare alt stat din UE”.

El a adăugat că în acest an vor fi produse 120.000 de tone din această brânză sfărâmicioasă. “Avem destul lapte. Autoritățile au reacționat rapid și s-au ocupat de situație”.

Ce este pesta micilor rumegătoare?

Cunoscută sub numele de “plaga oilor și caprelor” sau pesta micilor rumegătoare (PMR), virusul poate ucide între 80% și 100% din totalul animalelor infectate. Prima confirmare a virusului în țara elenă a fost în datat de 11 iulie.

Regulamentele UE stabilesc că, dacă un caz de PPR este detectat într-o turmă, întreaga turmă trebuie sacrificată. Zonele afectate, inclusiv fermele, trebuie urgent dezinfectate.

Ministerul grec al dezvoltării rurale și alimentației, Kostas Tsiaras, a întărit măsurile pentru combaterea bolii, impunând restricții naționale asupra circulației caprelor și oilor. Peste 200.000 de animale au fost testate pentru infecție, majoritatea în regiunea centrală Tesalia, unde a fost raportat primul caz pe scară largă. Provincia abia începuse să se recupereze după o furtună devastatoare care a cauzat inundații severe și daune extinse fermelor de animale în septembrie trecut.

Tsiaras, a interzis, de asemenea, sacrificarea comercială a caprelor și oilor, ridicând temeri privind posibile penurii de carne dacă interdicția va dura prea mult. “Înăsprirea măsurilor de securitate la nivel național este primordială din motive de prevenție și țintește întocmai limitarea răspândirii și eliminarea bolii”, se arată într-un comunicat al ministerului într-un comunicat. Citește aici mai mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel