EXCLUSIV  Apare taxa pe dioxid de carbon. Se aplică și dacă ai aragaz! ”Câteva sute de lei în plus”. Când se interzic centralele pe gaz, termen limită

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Dacă ai sobă, convector, centrală sau chiar aragaz, vei fi bun de plată.

”În momentul de față, există un regulament european, care spune că, din 2027, se vor taxa emisiile de dioxid de carbon, inclusiv la nivel casnic, adică nu doar centralele, inclusiv sobele, convectorul, aragazul. Taxarea, din calculele noastre, nu înseamnă o dublare a facturii, dar discutăm de câteva sute de lei pe an care vor crea o povară suplimentară pentru consumatori. În ceea ce privește interzicerea, avem deja orașe din România care interzic folosirea centralelor pe gaze naturale, de exemplu, în apartamentele de bloc, dacă blocurile sunt noi. Aceasta este o situație pe care o cunoaștem, se aplică deja în Cluj, în alte orașe. Cu privire la centralele existente, aici fiind adevărata miză a discuțiilor, avem o directivă care vorbește despre 2040, momentul eliminării centralelor pe gaze naturale. Are în spate o logică” spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă,  în "Totul despre bani", anticipând că-n 2040 - 2050 majoritatea țărilor vor fi dependente 100% de importul de gaze naturale. 

Expertul în energie subliniază că România nu ar trebui să se alinieze acestei tendințe. ”Ar trebui să ne batem și să ne zbatem din acest punct de vedere, suntem totuși diferiți ca țară, ca resurse, ca mix energetic” a precizat Dumitru Chisăliță. 

Youtube video image

Iată ce ar urma să se întâmple cu facturile, din această iarnă. 

”Cred că iarna aceasta, cel puțin pe partea de energie electrică, nu vom avea alte situații decât în iarna 2023-2024. La gaze naturale, din calculele noastre, va exista o ușoară creștere, discutăm de circa 7%, adică nu vorbim despre revoluții, așa cum am văzut în urmă cu doi ani. Oamenii trebuie să primească prețuri similare cu anul trecut. În funcție de cât de grea va fi această iarnă, vom avea un consum mai mare sau mai mic și atunci vom avea facturi mai mici sau mai mari. În același timp, odată cu reliberalizarea pieței de gaze și energie electrică, lucrurile cumva vor deveni mai complexe și oamenii trebuie să înțeleagă că această situație trebuie pregătită, inclusiv la nivel individual, într-un mod corespunzător. O mare problemă a perioadei 2021-2024 a fost acel exemplu negativ că cineva poate veni să rezolve problemele în locul tău. Din păcate, dacă tragem linie, acel cineva care a venit să ajute consumatorii finali nu a creat neapărat un bine, au fost 7- 8 luni când prețul plafonat a fost ținut sub prețul real al pieței sau al unei tranzacții, dar au venit alte multe lucruri care au dus la majorare, în special la gazele naturale, unde lucrurile au fost mult mai evidente” a spus Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, în emisiunea "Totul despre bani". 

Cum poate scădea prețul facturii la gaz

În România și alte două state europene, afirmă expertul în energie, statul a profitat de situația din piața de energie, prin taxe care au atras bani semnificativi la bugetul de stat. 

De la 1 aprilie 2025, piața va fi liberalizată. ”Nu știm dacă chiar se va întâmpla asta, au mai existat situații în care legile aveau anumite prevederi și au fost modificate pe ultima sută de metri. Dacă nu va exista așa ceva, vom trece din nou în piața liberă. Din punctul meu de vedere, consumatorii nu sunt deloc pregătiți” consideră expertul în energie. 

Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel