Apartament de 90 de mp, în București, 30.000 de euro. Guvernul, Ordonanță care ieftinește prețul locuințelor pentru tineri

foto ilustrativ Pixabay/ Locuințe mai ieftine pentru tineri, în București
foto ilustrativ Pixabay/ Locuințe mai ieftine pentru tineri, în București

În plină explozie a materialelor de construcții și, ca efect, a prețurilor pentru locuințelor noi, Guvernul dă o OUG prin care reduce prețul locuințelor pentru tineri.

Guvernul a adoptat o Ordonanţa de Urgenţă care vizează reducerea preţului locuinţelor pentru tineri, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Actul normativ previne o nouă majorare de preţ și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Adoptarea OUG a fost necesară pentru prevenirea majorării  costurilor de construcţie, de pe o zi pe alta. Preţul locuinţelor destinate tinerilor, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, a fost majorat semnificativ, aproape dublat în 2020, scrie Ziarul Financiar, conform alba24.ro

Măsura adoptată în Guvern rescrie prevederea care ţintea acoperirea costurilor de construcţie a unei noi locuinţe din preţul de vânzare a celor existente.

AJUTOR pentru tineri: locuințe la preț accesibil

”Locuinţele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie şi mai apoi o locuinţă proprie la un preţ accesibil. Decizia Guvernului de astăzi este un ajutor pentru tineri în acest sens”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Conform Ordonanţei adoptate joi (24 iunie 2021), preţul de vânzare a locuinţelor porneşte de la costul de construcţie al imobilului în cauză, nu de la costul de înlocuire, şi se scade, pe lângă amortizare, şi chiria plătită până la momentul achiziţiei.

Noile reglementări prevăd şi o pondere conformă gradului de indice al localităţilor, astfel că locuinţele din oraşele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reşedinţă de judeţ sau din Capitală, a arătat ministrul Cseke Attila.

Prețul unei locuințe în București, de 90 mp, 150.000 de lei (aprox. 30.000 de euro)

Conform reglementării, preţul de vânzare al locuinţelor porneşte nu de la costul construirii unui nou imobil, ci de la costul de construcţie al imobilului în cauză, redusă cu amortizarea, chiria plătită, cu o pondere conformă gradului de indice al localităţilor.

Astfel, o locuinţă din Bucureşti, sectorul 2, cu o suprafaţă de 90 mp, construită în 2009, care în 2019 costa 144.747 lei, iar în 2020 a costat 242.721 lei, aceasta va costa 150.092 lei.

Iar o locuinţă ANL din Cluj-Napoca, construită în 2003, cu o suprafaţă de 62 mp, care în 2019 a costat 97.378 lei, iar în 2020 această sumă a crescut la 161.832 lei, ar costa 86.215 lei.

Pentru ca OUG adoptată de Guvern să intre în vigoare mai trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel