Anul viitor, TVA-ul la achiziția de locuințe va crește de la 5% la 9%. Totuși, economistul Iancu Guda spune că acest lucru "nu înseamnă implicit o creştere a preţului" în ceea ce privește apartamentele.
Românii se grăbesc să dea avansuri sau chiar să cumpere apartamente până la finalul anului, de teama scumpirii. De anul viitor, TVA-ul pentru locuinţele care au mai puţin de 120 de metri pătraţi va creşte de la 5% la 9%. Pentru cei care vor să devină proprietari, asta înseamnă că vor fi nevoiţi să scoată din buzunar sau să ceară un împrumut de câteva mii de euro.
Cererea de servicii de evaluare pentru garanţii bancare a crescut cu peste 30% în primele cincisprezece zile ale lunii noiembrie, faţă de perioada octombrie - septembrie a acestui an, arată datele unei companii de evaluare, potrivit Digi 24. Apartamentele noi vor fi mai scumpe, de la 1 ianuarie, cu aproximativ 5.000 de euro.
"O creştere a TVA nu înseamnă implicit o creştere a preţului. Trebuie să fie şi putere de cumpărare în acest sens. Dacă ne uităm la dinamica salariului şi a inflaţiei, taxele noi adăugate în această perioadă, nu cred că putem avea o creştere a puterii de cumpărare care să susţină o creştere a preţului. Să ne amintim că reversul s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani, când TVA-ul la locuinţe a scăzut de la 19% la 5% şi, atunci, preţurile nu au scăzut, iar dezvoltatorii au dat vina pe scumpirea preţurilor la materii prime", a spus Iancu Guda, la Digi 24.
Întrebat dacă dezvoltatorii imobiliari vor fi dispuşi să suporte majorarea de TVA, acesta a mai spus:
"Cred că asta vor face, pentru că au oricum profituri foarte mari. Se construieşte la 1000 de euro metrul pătrat şi se vinde la un preţ dublu, iar adaosul faţă de preţul de vânzare este de 50%. Ei contribuie doar cu 20% din finanţarea construcţiilor. 80% sunt împrumuturi. De exemplu, pentru un bloc de 10 milioane de euro, aduc doar 2 milioane capital propriu, 8 milioane fiind din împrumuturi şi finanţează construcţia unor active de 10 milioane, pe care le vând la 20 de milioane - preţ dublu faţă de costul de construcţie.
Asta înseamnă că ei fac un profit de 10 milioane pentru 2 milioane capital investit. Randamentul pe capitalul investit pentru un dezvoltator imobiliar este de 500% şi au un spaţiu enorm de profitabilitate care le va permit să suporte, prin scăderea profitului, această creştere a TVA-ului deoarece, chiar dacă şi-ar dori să transpună în preţul final creşterea de TVA, puterea de cumpărare redusă a consumatorilor din cauza creşterii dobânzilor şi salariului care nu ţine ritmul cu inflaţia nu va putea suporta un preţ în creştere.
Să nu uităm de toate taxele care s-au adăugat, în ultima perioadă, și care se vor vedea în inflaţie, implicit în dobânzi. Chiar dacă inflaţia a scăzut de la 16% la 8% faţă de noiembrie anul trecut, ne putem aştepta, aşa cum recent guvernatorul BNR a spus, la o inflație cu cel puţin 2% mai mare din cauza creşterilor de taxe. Ne putem aştepta, la anul, inclusiv la alte taxe deoarece cresc pensiile fără să fie surse bugetare. Automat, riscul ca noi taxe să fie majorate în 2024 este foarte mare."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu