APCE vrea recunoașterea abuzurilor asupra copiilor instituționalizați din Europa. Autorii faptelor, sancționați ”fără prescripție”

FOTO: Freepik @whitebearstudio
FOTO: Freepik @whitebearstudio

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) vrea recunoașterea abuzurilor asupra copiilor instituționalizați din Europa și sancționarea făptașilor ”fără prescripție”.

Potrivit Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), trebuie să se recunoască abuzul asupra copiilor din instituțiile din Europa, indiferent dacă aceștia au fost victime ale prădătorilor sexuali, ale violenței gratuite sau ale relelor tratamente în instituțiile publice, private sau religioase.

Astfel, pornind de la modelul bunelor practici din Elveția, APCE a solicitat ”o reparație integrală pentru toate violențele comise împotriva copiilor”, care să reflecte cu adevărat gravitatea și să fie proporțională cu răul produs, se arată într-un comunicat al APCE.

Totodată, este esențial ca ”statele membre să recunoască suferința îndelungată, să asigure gestionarea efectelor ulterioare și să se asigure că victimele, indiferent de vârsta lor, primesc despăgubiri ca reparație și reparație pentru răul făcut, fără limită de timp în raport cu data infracțiunilor”, au transmis parlamentarii.

APCE, rezoluție adoptată în unanimitate

În acest sens, a fost adoptată, în unanimitate, o rezoluție bazată pe raportul lui Pierre-Alain Fridez (Elveția), prin care APCE a recomandat ca victimele din trecut și prezent să primească scuze oficiale și formale, ca autorii acestor fapte să fie urmăriți și sancționați ”fără prescripție” și să fie create locuri de comemorare a maltratării instituționale.

De asemenea, APCE a propus ca statele membre ”să facă un bilanț al situației violențelor comise în instituții publice, private sau religioase împotriva copiilor, pentru a crea condițiile pentru ca victimele să vorbească (inclusiv ca adulți), analizând în același timp circumstanțele care favorizează astfel de abuzuri: îngrijire instituțională în medii publice, private sau religioase, îngrijire inadecvată, plasament familial în case private sau adopție forțată”, se mai arată comunicatul APCE.

USR, proiect de lege pentru reparații morale pentru victimele orfelinatelor din România

La nivel intern, doi parlamentari USR au depus, în decembrie, un proiect de lege  prin care propun acordarea de beneficii compensatorii persoanelor care au trăit în casele de copii în România în perioada 1947-1997.

Proiectul de lege include pentru fiecare persoană vizată:

- O indemnizaţie lunară în sumă fixă în cuantum de 10% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat ISR, circa 750 de lei;

- O scutire de la plata unor taxe și impozite locale așa cum au, de exemplu, și veteranii de război sau revoluționarii;

- Participarea gratuită la ședințe de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică în limita a 300 de lei lunar.

”Orfelinatele comuniste sunt încă o rană adâncă pe care România trebuie să o trateze”, a transmis  Irineu Darău, senator USR, unul dintre inițiatorii proiectului, citat în comunicatul de presă al USR, scrie Agerpres.

Citește și: Prim-ministrului Justin Trudeau i se cere să-și prezinte scuzele copiilor migranți britanici care au suferit de „rușine și izolare” în Canada

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel