Peste 30 de organizații ale societății civile, reunite în Platforma RESPECT pentru Drepturi și Libertăți, alături de reprezentanți ai mediului academic, fac un apel urgent către candidații și candidatele la alegerile parlamentare din 2024 pentru a respinge extremismul și a proteja democrația, drepturile omului și valorile europene.
Drepturile și libertățile fundamentale sunt în pericol în România. Astăzi mai mult ca oricând! Provocări precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, creșterea influenței ruse în viața publică, creșterea populismului și extremismului în mediul politic, lipsa de credibilitate a clasei politice, problemele economice care sporesc insecuritatea personală a cetățenilor contribuie la creșterea incertitudinilor și vulnerabilităților cu care se confruntă femeile, adolescenții și tinerii, persoanele LGBTI, persoanele care trăiesc cu HIV și, odată cu ei, întreaga societate.
De aceea, cele peste 30 de organizații ale societății civile membre ale Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți și reprezentanți ai mediului academic, facem apel ca partidele politice pro-europene să traseze un cordon sanitar în fața valului extremist pentru alegerile parlamentare din această duminică, să se mobileze pentru combaterea ascensiunii extremei drepte și pentru apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor români.
„Facem apel la partidele politice să pună drepturile și libertățile în centrul preocupărilor lor legislative și să se angajeze să promoveze egalitatea de gen și drepturile omului, nediscriminarea pe toate criteriile recunoscute legal și să apare valorile europene ca fundament al statului de drept și democrației. Toți cetățenii României trebuie să se poată bucura de egalitate în fața legii, fără discriminare și violență! Democrația românească trebuie apărată de virajul către iliberalism!” se menționează în Apelul trimis partidelor politice.
Reprezentanții societății civile au adresat un Apel candidaților la alegerile parlamentare de la 1 decembrie cu 9 revendicări, printre care combaterea dezinformării din mediul online, protecție sporită împotriva infracțiunilor motivate de ură, respectarea drepturilor tinerilor, femeilor, minorităților.
„Avem nevoie de o țară în care dreptatea și echitatea sunt construite prin fiecare decizie luată. Doar prin solidaritate și grijă pentru toți putem crea un viitor cu oportunități și drepturi egale. Violența, frica și ura nu au ce căuta într-o democrație, astfel îndemnăm candidații partidelor democratice să apere valorile europene și să respingă extremismul,” a declarat Andreea Rusu, directoare executivă a Centrului Filia.
„Istoria se repetă dacă nu învățăm lecțiile trecutului. Iar acum suntem pe marginea acestei prăpăstii. Și avem de ales, cetățeni și politicieni deopotrivă. O alegere sub greutatea căreia vom trăi următorilor ani. De-a lungul timpului, extremismul a provocat conflicte, distrugeri și durere în multe colțuri ale lumii, inclusiv la noi, iar astăzi, în ciuda progreselor, această amenințare reală a devenit un catalizator politic. Democrația trebuie apărată, pentru că alt sistem mai bun nu avem. Drepturile omului sunt fragile, iar acum, mai mult ca oricând, trebuie apărate!”, a declarat Dr. Simona-Maria Chirciu. Președinta Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală.
„Avansul extremei drepte nu este doar o provocare politică, ci un pericol real pentru drepturile și libertățile fiecăruia dintre noi. În următoarele două weekend-uri avem două ocazii importante – două rânduri de alegeri – când încă mai putem apăra ceea ce contează cu adevărat: democrația noastră. Acum este momentul să ne mobilizăm, să fim uniți și să fim prezenți la vot pentru viitorul nostru! “ a declarat Victor Ciobotaru, directorul Executiv al Asociației Accept.
„Strigătul pentru sprijin, protecție și prosperitate al femeilor, copiilor și familiilor din România trebuie auzit de toți candidații la parlamentare. Acestui strigat trebuie să i se răspundă urgent prin reforme și schimbări profunde. Însă niciodată răspunsul nu trebuie să vină în forma extremismului. De aceea, e datoria morală a tuturor celor care au ca misiune protejarea celor vulnerabili, fie ca sunt femei, copii, minorități, să respingă, scurt și definitiv, orice tentativă a extremismului de a otrăvi viața politică românească”, a declarat Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame.
„De ani de zile, drepturi și libertăți individuale au fost folosite de diverși actori politici și sociali pentru a defini <dușmanul>, cel care este diferit, cel care trebui strivit, cel care ne amenință într-un fel sau altul, când în realitate sursa răului este într-o proastă administrare a societății de către clasa politică și administrativă, adică de către statul român. Oamenii sunt nemulțumiți, oamenii au nevoie de soluții și când nu le au, cea mai ușoară cale este căutarea țapului ispășitor și deturnarea atenției de la problemele reale. Extremiștii nu pot rezolva problemele din societate, însă le pot agrava. De aceea este important ca partidele politice să se trezească și să ia distanță de mrejele discursului și agendei iliberale, care atacă femeile și diverse categorii de minorități din societate”, a declarat Oana Marinescu, co-fondatoare a Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci