Apel disperat de ajutor, trimis de un muncitor chinez într-o cutie cu decorațiuni

O femeie din Statele Unite a rămas uimită când a descoperit într-o cutie cu decorațiuni pentru Halloween o scrisoare în care un muncitor chinez din Shenyang, angajat al fabricii care realiza produsul respectiv, îi cerea ajutorul și dezvăluia persecuțiile Partidului Comunist Chinez, scrie Daily Mail.

[caption id="attachment_266017" align="alignleft" width="310"] Sursa foto: dailymail.co.uk[/caption]

Julie Keith achiziţionase decorațiunea dintr-un magazin Kmart când a avut surpriza să descopere, în octombrie, scrisoarea în care muncitorul din Shenyang îi cerea ajutorul.

„Domnule, dacă se întâmplă să cumpăraţi acest produs, vă rog din inimă să trimiteţi scrisoarea către Organizaţia Mondială a Drepturilor Omului”, se arată în primele rânduri ale scrisorii împăturite și ascunse în polistirenul în care a fost ambalată decorațiunea.

„Mii de oameni de aici, care sunt persecutaţi de Guvernul condus de Partidul Comunist Chinez, vă vor mulţumi şi îşi vor aminti de dumneavastră mereu”, continuă el.

Mai departe, autorul scrisorii povesteşte cum decoraţiunile respective au fost produse în tabăra de reeducare Masanjia Labor Camp din Shenyang, unde muncitorii sunt forţaţi să lucreze 15 ore pe zi, fără a avea zile libere la sfârșit de săptămână sau de sărbători. Mai mult de atât, bărbatul spune că aceia care îndrăznesc să se opună sunt torturaţi, bătuţi, jigniţi și nu-și mai primesc nici plata pentru munca prestată, în condițiile în care salariul unui muncitor este de numai 10 yuani pe lună, adică aproximativ 1,61 de dolari.

Deși autenticitatea scrisorii nu a putut fi dovedită încă, Sophie Richardson, reprezentantă a Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din China, a declarat că relatările bărbatului trebuie luate în considerare. În schimb, Keith este convinsă de autenticitatea scrisorii.

„Nu suntem în măsură să confirmăm veridicitatea sau originea scrisorii. (...) Cred că este drept să spunem că lucrurile descrise în scrisoare sunt, cu siguranţă, în conformitate cu ceea ce ştim că se se întâmplă în taberele de reeducare”, a precizat Richardson.

Potrivit sursei citate, lagărele de reeducare din China reprezintă un sistem de pedeapsă prin care cetăţenii pot fi închişi fără a avea dreptul la un proces.

„Dacă această situaţie este reală, atunci este vorba despre cineva care spune <<te rog, ajută-mă>>, <<te rog, află despre mine>>, <<te rog, reacţionează>>”, a concluzionat reprezentanta Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din China.

O anchetă a fost demarată în acest caz, dar cercetările se desfăşoară destul de dificil, mai ales că Julie Keith cumpărase decoraţiunile în urmă cu un an. Cutia a fost deschisă însă abia în 2012, când femeia pregătea o petrecere pentru fiica sa.

Imediat, Julie a postat scrisoarea pe Facebook, în speranţa că mesajul se va răspândi rapid, iar cineva i-ar putea veni în ajutor.

„Sunt sigură că persoana care a pus scrisoarea în cutie s-a temut pentru viaţa ei, dar a fost o şansă pe care era evident că trebuia să o încerce”, a comentat un utilizator al reţelei de socializare.

 „Ce este ciudat pentru mine e că cineva chiar s-a gândit la asta şi s-a rugat ca ceva să se întâmple... în fiecare zi de când scrisoarea a fost trimisă”, a scris altcineva.

De asemenea, compania Sears Holdings Corporation, care deține Kmart, a declarat că investighează cazul, pentru a verifica dacă furnizorii și fabricile  producătoare de marfă pentru companie respectă legislația privind standardele de muncă ale salariaților, în caz contrar ei riscând rezilierea contractelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel