Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a adresat un apel public Guvernului.
Astăzi, 5 Octombrie 2020, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Profesorilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ adresează un Apel public Guvernului României, prin care solicită asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru funcționarea școlii în mediul online, dar și pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă salariații din sistemul de educație.
„Încă din semestrul al doilea al anului școlar trecut a fost evident faptul că pentru anul școlar 2020-2021, Executivul ar fi trebuit să pregătească, printr-un program național, unitățile de învățământ din întreaga țară pentru desfășurarea cursurilor în online, ca urmare a contextului generat de noul Coronavirus. Federația noastră a făcut această atenționare în nenumărate rânduri”, arată un comunicat al FSLI.
FSLI precizează că se impune adoptarea următoarelor măsuri:
Comunicatul de presă mai arată că „doar după ce este îndeplinit acest cadru de funcționare, în limite legale, oferind garanția protecției tuturor celor implicați în actul educational, Guvernul României poate solicita luarea unor măsuri împotriva cadrelor didactice care nu doresc să fie filmate în timpul predării online. Este revoltător faptul că domnului Ludovic Orban, Prim-Ministrul României, i pare a fi o “bazaconie” faptul că profesorii solicită respectarea regulilor de protecție a datelor personale, măsuri care se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene!
Pentru că profesorii sunt în linia întâi în ceea ce privește riscul de contaminare cu Coronavirus, fapt care deja se întâmplă în multe dintre școli, în mod normal actuala Putere ar trebui să susțină inițiativa legislativă conform căreia personalului din învățământ ar urma să i se acorde un stimulent financiar pentru implicarea și expunerea în fața acestui risc.
Considerăm că Guvernul României trebuie să facă efortul de a identifica sumele necesare pentru acordarea majorării salariale cadrelor didactice începând cu data de 1 septembrie 2020, având în vedere și faptul că poziționarea salariilor acestora în grila de salarizare este în partea inferioară, iar creșterile salariale ar fi modice.
Până când educația nu va deveni o prioritate și în realitate, iar munca profesorilor nu va fi răsplătită ținând cont de rolul importanța ei în societate, România nu va putea să facă parte din categoria țărilor dezvoltate, având lipsuri în toate domeniile socio-economice!”.
"Dreptul la educație al elevilor este garantat de Constituția României, iar pentru ca acest deziderat să se aplice, cei care guvernează au obligația să găsească soluții. În acest moment există un număr apreciabil de elevi care nu participă la școala online, pentru că nu dispun de mijloacele necesare. Era și este de datoria Guvernului României să asigure aceste echipamente tehnice. Școala online presupune ca toate unitățile de învățământ să posede echipamente performante, astfel încât elevii să audă la parametri normali ceea ce predă profesorul în sala de clasă și nu numai. Nu se întâmplă acest lucru, din păcate! Ba mai mult, deși nu li se asigură echipamentele necesare, profesorii sunt acum amenințați cu desfacerea contractului individual de muncă dacă nu predau online, ceea ce este un abuz. Și, în viziunea celor care guvernanează, nici la protecția propriei imagini nu mai au dreptul, într-o țară care face parte din U.E. și care a stabilit reguli clare legate de această protecție", a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci