Companiile energetice franceze cer „reținere urgentă" din partea clienților, pe fondul creșterii prețurilor la energie.
Șefii EDF, Engie și TotalEnergies au publicat luni o declarație comună, făcând apel la clienții lor din Franța pentru „reținere urgentă", cerându-le să reducă consumul de energie pe fondul creșterii prețurilor. „De luni de zile, sistemul energetic european se află sub o presiune severă, iar sistemul energetic francez nu face excepție. Livrările de gaze rusești prin conducte au scăzut brusc pentru anumite țări, inclusiv pentru Franța", au declarat Catherine MacGregor, directorul general al Engie, Jean-Bernard Lévy, președintele și directorul general al EDF, și Patrick Pouyanné, președintele și directorul general al TotalEnergies, potrivit CNN. Creșterea prețurilor care rezultă din această situație „amenință coeziunea socială și politică și are un impact prea puternic asupra puterii de cumpărare a familiilor", au adăugat ei.
Cei trei șefi din industrie au declarat că au luat măsuri pentru a rezolva problema aprovizionării pe termen scurt prin „diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, umplerea proactivă a instalațiilor de stocare, instalarea unei unități plutitoare de stocare în portul Le Havre pentru a accelera importurile de GNL și reactivarea instalațiilor „scoase la naftalină"." Cu toate acestea, ei au făcut apel la clienții lor să își reducă consumul de electricitate, gaz, petrol și produse energetice, începând din vară, spunând că „cea mai bună energie rămâne cea pe care nu o consumăm". „Trebuie să acționăm asupra cererii de energie, reducând consumul pentru a ne oferi mai mult spațiu de manevră. Vom avea nevoie de aceasta pentru a gestiona viitoarele vârfuri de consum și pentru a amortiza riscurile tehnice sau șocurile geopolitice cu care s-ar putea să ne confruntăm", scrie în comunicat.
Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au convenit luni asupra reglementărilor privind economisirea energiei şi promovarea regenerabilelor, ca parte a măsurilor propuse de Bruxelles pentru combaterea schimbărilor climatice prin reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră în acest deceniu, transmite Reuters. De asemenea, oficialii au discutat opţiunile privind reducerea în mod colectiv a cererii de gaze pe termen scurt, pentru a face faţă posibilelor reduceri din Rusia. Comisia Europeană urmează să prezinte în iulie un plan ce vizează coordonarea măsurilor de pregătire în cazul noilor reduceri ale aprovizionării, în contextul războiului. "Pentru industrie trebuie să prezentăm o abordare coordonată", a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson, referindu-se la măsurile de reducere a cererii de gaze, dând asigurări că cetăţenii vor fi protejaţi în cazul adoptării unor astfel de decizii.
Se încearcă să se ajungă la poziţii comune privind propusa legislaţie în vederea îndeplinirii obiectivului UE de a reduce cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, de la nivelul din 1990. Oficialii sprijină ţintele propuse de Bruxelles în 2021 de a obţine 40% din energie din surse regenerabile până în 2030 - faţă de 22% în 2020 - şi de a reduce consumul de energie cu 9% faţă de nivelul preconizat. Dar ţinta de reducere a consumului primar de energie până în 2030 este făcută în mod voluntar, şi nu obligatoriu, la solicitarea Spaniei. Dar ţările sprijină şi propunerea Germaniei care vrea să se asigure că fiecare stat membru contribuie la o altă ţintă obligatorie de a reduce consumul final de energie în blocul comunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu