Apel la JAI pentru ridicarea controalelor terestre: România ar putea adera la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului

Foto cu rol ilustrativ: Agerpres
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a transmis luni, în plenul Parlamentului European, un mesaj clar în favoarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Ea a afirmat că va cere ridicarea controalelor la frontierele terestre ale celor două țări până la sfârșitul anului, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de joi, din Luxemburg.

Citește și: Ciucă spune că s-a despărțit de Ciolacu: Nici nu-i răspund la telefon

În cadrul unei dezbateri desfășurate la Strasbourg, privind reintroducerea controalelor la frontiere de către anumite state din spațiul Schengen și impactul acestora asupra libertății de circulație, Johansson și-a exprimat mândria de a trăi în această zonă fără granițe interne.

„Schengen este cea mai mare zonă de circulație liberă din lume, acoperind 450 de milioane de oameni din 29 de țări. Aproape 30% din populația Europei trăiește într-o zonă de frontieră, iar 50 de milioane de oameni locuiesc direct lângă o frontieră internă. Schengen este mai mult decât o bază a prosperității noastre, este parte din identitatea noastră”, a declarat Johansson, citată de Agerpres.

Mai citește și: EXCLUSIV Strigătul unei românce din Israel: Suntem obosiți și fără vlagă. Până când?! Suntem deprimați și dezamăgiți pentru că nimeni nu are răspunsuri pentru noi

În timpul dezbaterii, comisarul european a subliniat că reintroducerea controalelor la frontierele interne trebuie să fie o măsură excepțională și temporară. Johansson a adăugat că extinderea Schengen cu România și Bulgaria este o prioritate pe care a apărat-o cu fermitate în mandatul său.

„Sunt atât de mândră de acest mandat. Am primit Croația, Bulgaria și România în Schengen și am luptat dur pentru asta. Impactul asupra oamenilor este uriaș – fără pașapoarte, fără cozi. Aceasta este Europa”.

Ylva Johansson a relatat și o discuție personală cu o prietenă din România, care i-a spus cât de bucuroși sunt copiii să vadă că nu mai au nevoie de pașaport în aeroporturi, o ilustrare a beneficiilor Schengen pentru cetățeni.

Te-ar mai putea interesa și: CCR a publicat motivarea deciziei în cazul Șoșoacă la prezidențiale 2024

Comisarul european a subliniat că România și Bulgaria au implementat toate măsurile necesare și suplimentare pentru a se conforma cerințelor Schengen. „Mesajul meu către miniștri la Consiliul JAI va fi să facă ultimul pas. Ridicați controalele și la frontierele terestre până la sfârșitul anului. O merită. A venit timpul”, a conchis ea.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne urmează să se reunească joi, iar subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen, deși amânat de mai multe ori, este din nou în atenția instituțiilor europene, având în vedere progresele semnificative ale celor două țări în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel