Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie spune că există dovezi ale transmiterii comunitare limitate a virusului găsit în apele uzate.
Oficialii de sănătate publică au declarat un incident național după ce supravegherea de rutină a apelor uzate din nordul și estul Londrei a găsit pentru prima dată dovezi ale transmiterii comunitare a poliovirusului relatează The Guardian.
Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a declarat că deșeurile de la fabricile de tratare a apelor uzate Beckton din Newham au fost testate pozitiv pentru poliovirusul derivat din vaccin în februarie și că de atunci au fost detectate alte probe pozitive.
Nu au fost raportate cazuri de boală sau paralizie asociată, iar riscul pentru publicul larg este considerat scăzut, dar oficialii de sănătate publică au îndemnat oamenii să se asigure că ei și familiile lor sunt la curent cu vaccinurile antipoliomielitei pentru a reduce riscul de vătămare.
”Polovirusul derivat din vaccin are potențialul de a se răspândi, în special în comunitățile în care absorbția vaccinului este mai mică”, a spus dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA.
”În rare ocazii, poate provoca paralizie la persoanele care nu sunt complet vaccinate, așa că, dacă tu sau copilul tău nu sunteți la curent cu vaccinările antipoliomielitei, este important să vă contactați medicul de familie. Majoritatea populației din Regatul Unită este protejată de vaccinare din copilărie, dar în unele comunități cu acoperire scăzută a vaccinurilor, persoanele pot rămâne expuse riscului”, a adăugat ea.
Acestea provin de la persoane cărora li s-a administrat vaccinul antipoliomielitei oral într-o altă țară și apoi călătoresc în Marea Britanie. Persoanele cărora li se administrează vaccinul oral pot elimina virusul viu slăbit utilizat în vaccin în fecale timp de câteva săptămâni.
Mostrele de la Londra detectate din februarie au tras un semnal de alarmă deoarece erau legate între ele și conțineau mutații care sugerau că virusul evoluează pe măsură ce se răspândește de la o persoană la alta.
Se crede că focarul a fost declanșat de o persoană care s-a întors în Marea Britanie după ce a primit vaccinul antipoliomielitei oral și l-a răspândit la nivel local. Nu este clar cât de mult s-a răspândit virusul.
Poliovirusul se poate răspândi prin igiena proastă a mâinilor, prin alimente și apă contaminate sau mai rar prin tuse și strănut. O cale comună de transmitere este ca oamenii să aibă mâinile contaminate după ce au folosit toaleta și apoi să transmită virusul atingând alimentele consumate de alții.
Majoritatea persoanelor care se infectează cu poliomielita nu au simptome, dar unii dezvoltă o boală asemănătoare gripei.
Virusul atacă nervii coloanei vertebrale și baza creierului, ceea ce poate duce la paralizie, cel mai frecvent la nivelul picioarelor. În rare ocazii, virusul atacă mușchii folosiți pentru respirație, ceea ce poate fi fatal.
Regatul Unit a trecut de la utilizarea vaccinului antipolio oral (OPV) la un vaccin antipoliomielită inactivat (IPV), administrat prin injecție, în 2004. Injecțiile sunt administrate în vaccinările de rutină NHS pentru copilărie la 8, 12 și 16 săptămâni.
Boosterele sunt oferite la vârsta de trei și 14 ani.
UKHSA analizează acum mostre de ape uzate din zonele locale care alimentează uzina Beckton pentru a reduce locul în care se răspândește virusul. Dacă aceste teste identifică centrul focarului, echipele de sănătate publică pot oferi vaccinare împotriva poliomielitei celor expuși riscului.
Citește și...
Este alertă de holeră în județul Suceava, după ce autoritățile din Republica Moldova au descoperit bacteria periculoasă pe o plajă de pe malul Nistrului. DSP recomandă populației să evite scăldatul și să bea apă din surse sigure, transmite Realitatea Plus.
Totodată, DSP Suceava a anunțat că a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, fiind asigurată o atenție deosebită respectării regulilor igienico-sanitare. Totodată, rețeaua medicală din teritoriu a fost atenționată să anunțe imediat DSP dacă apare orice suspiciune legată de un posibil caz de holeră.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci