EXCLUSIV  Unde ajung apele menajere din cartierele noi din jurul Capitalei. ”Nici statul român, prin minister, nu știe”

Sursă foto: Pexels (Kaboompics .com)
Sursă foto: Pexels (Kaboompics .com)

Multe din complexele rezidențiale nu dispun de o stație de epurare a apei, iar apa menajeră ajunge în spații necunoscute. 

”Unde se duc apele uzate ale Bucureștiului?”, a întrebat Val Vâlcu. 

”Se duc la stația de epurare, nu m-am ocupat niciodată de stația de epurare, nu știu să spun exact cât de bine funcționează”, a răspuns senatorul Dragoș Popescu. 

”La Constanța, de pildă, se duceau direct în Marea Neagră”, a dat Val Vâlcu exemplu. 

”Nu e un caz singular”, a completat Popescu. 

”Probabil că în jurul lacurilor unde s-au construit vile se duce direct”, a continuat Vâlcu. 

”Dar avem, în jurul Bucureștiului, în Ilfov, avem probleme foarte mari, adică toate cartierele de locuințe n-au o stație de epurare dedicată și undeva ajung apele, că apa se consumă”, a explicat Popescu. 

”O ia vidanja”, spuse Vâlcu. 

”Și vidanja unde o duce? Știm? Nu știm”, a ridicat problema Popescu. 

”Nu ar trebui să știm noi, ar trebui să existe un control”, a spus Vâlcu. 

”Da și datele astea, pe lângă controlul respectiv, datele ar trebui să fie publice”, a spus Popescu. 

”Dumneavoastră știți câte unități de tratarea apei menajere sunt?”, a întrebat Vâlcu. 

”Nu știm, pentru că nici statul român prin minister nu știe”, a răspuns Popescu. 

Youtube video image

Tanczos Barna: opt localități au program pentru apa potabilă

”Este o perioadă destul de complicată pentru că în următoarele săptămâni se anunță un deficit de precipitații și valori peste medie a temperaturii aerului. În perioada 29-30.06 a fost o scădere de debit și la Dunăre, au fost 2.800 de mc/secundă, față de media anuală de 6.400. Aceste numere arată clar că avem deficit de precipitații nu doar în România, ci și în alte bazine hidrografice. 

Astăzi în România sunt deja opt localități unde s-a implementat o restricționare a cantităților de apă folosite de localnici. Din cele trei trepte, fază normală, fază de atenție sau fază de restricție, am ajuns în faza de restricție. Se recomandă cetățenilor să evite folosirea în exces a apei din sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru irigații în curte, în grădină, pentru că se poate generaliza această lipsă de apă și în celelalte localități unde ploile nu sunt suficiente. Citește AICI mai multe.

Apele Române, avertisment către cetățeni

Administraţia Naţională 'Apele Române' (ANAR) a avertizat marţi că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând, totodată, că nu recomandă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine. 'Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine', au susţinut reprezentanţii ANAR într-un comunicat.

Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi SPEEH Hidroelectrica SA este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. 'Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă şi un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendinţe de scădere a aportului de precipitaţii. De aceea, estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82% cât este astăzi la 68%', se menţionează în comunicat. În acest moment, sunt afectate de secetă 115 localităţi din judeţele Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeş. Vezi AICI mai multe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel