Cotele pe râul Tisa au scăzut semnificativ faţă de nivelul maxim de joi, situându-se cu şase centimetri peste cota de atenţie, iar nivelul Dunării la intrarea în ţară, pe sectorul Gruia-Calafat-Bechet, se menţine la cota de atenţie şi cea de inundaţie, a anunţat, vineri, "Apele Române".
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) arată, vineri, într-un comunicat de presă, că viitura de pe Tisa s-a propagat pe sectorul românesc, nivelul maxim atins pe râu, joi, la ora 18.00, respectiv de 215 centimetri, fiind cu 15 centimetri peste cota de inundaţie.
"Astăzi, la ora 10.00, râul Tisa, la Valea Vişeului, înregistrează un nivel de 156 cm, situându-se cu 6 cm peste cota de atenţie, în scădere cu 59 cm faţă de maximul atins în cursul zilei de ieri. Lucrările cu caracter local realizate azi-noapte de către echipele de intervenţie ale Apelor Române, împreună cu autorităţile locale şi IJSU, au rezistat, iar în cursul zilei de astăzi (vineri, n.r.) vor fi efectuate alte lucrări de revenire la situaţia normală. Nu se vor semnala alte pagube suplimentare", precizează ANAR.
Potrivit sursei citate, pe râurile din vestul Crişanei debitele vor fi în general în uşoară creştere, ca efect combinat al precipitaţiilor lichide în curs, celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, iar pe celelalte râuri debitele vor fi în scădere.
Râul Crasna, la staţia Domăneşti, se va situa cu 20 de centimetri peste cota de inundaţie, localităţile şi populaţia din zonă fiind protejate.
Cotele de atenţie vor fi depăşite pe râurile Tur - la staţia Călineşti Oaş (nivel 350 cm, cu 35 cm peste cota de atenţie) şi Turulung (nivel 360 cm, cu 50 cm peste cota de atenţie), pe râul Crasna - la staţia Berveni (490+70), râul Lăpuş - la staţia Lăpuşel (350+10), pe râul Barcău - la staţia Sălard (510+20), pe râul Ier - la staţia Andrid (300+5) şi Ianca (325+35), pe Crişul Negru - la staţia Tinca (300+50).
ANAR mai arată că la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, Dunărea este la debit maxim încă de joi, de 10.000 mc/s, situaţia fiind staţionară. Debitul este dublu faţă de media multianuală a lunii decembrie (5.200 mc/s), reprezentând propagarea viiturii pe Dunăre care vine din afara graniţelor ţării, respectiv din Serbia, informează Mediafax
"Nivelul Dunării la intrare in ţară va fi în uşoară scădere, iar pe sectorul Gruia-Calafat-Bechet cotele se vor menţine între cota de atenţie şi cota de inundaţie, urmând să fie într-o uşoară tendinţă de scădere zilele imediat următoare. Conform estimărilor de până acum ale specialiştilor Apelor Române, pe sectorul românesc al Dunării nu vor fi înregistrate pagube, localităţile şi populaţia fiind protejate", se mai arată în comunicatul ANAR.
Specialiştii ANAR, prin Administraţiile Bazinale de Apă aferente Dunării şi cele din bazinele Crişuri şi Someş-Tisa, vor menţine monitorizarea strictă pe toate sectoarele de râuri aflate sub avertizare.
Drumul Naţional 19, care face legătura între Satu Mare şi Sighetu Marmaţiei, a fost inundat, joi după-amiază, în urma revărsării râului Tisa, fiind afectată o porţiune de aproximativ 500 de metri, în zona localităţii maramureşene Teceu, astfel că traficul rutier a fost închis. Circulaţia a fost reluată vineri dimineaţă, în jurul orei 9.30.
Aproximativ 200 de oameni au fost mobilizaţi în zonă pentru ridicarea unui dig de protecţie, în condiţiile în care era aşteptată o viitură pe Tisa, din Ucraina. În urma viiturii, care s-a înregistrat joi seară, apele râului Tisa au crescut cu doar doi centimetri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News