EXCLUSIV  Apelul medicului Gobej scoate la iveală lucruri grave despre managerul Ifrim de la Colentina

Ies la iveală detalii controversate despre activitatea managerului Silvi Ifrim, de la Spitalul Colentina, după ce medicul Ionuț Gobej a spus că pacienții cu tumori cerebrale care vor fi internaţi acolo riscă să moară: sălile pentru acest tip de intervenţii se închid la ora 15.00 din lipsă de personal. Ionuț Gobej îl acuză pe managerul spitalului că nu este deloc interesat să pună lucrurile la punct.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, contactat de DC News, a explicat ce se întâmplă la Spitalul Colentina în urma demiterii controversate, din cauza unei avarii RADET, a managerului Bogdan Andreescu.

Vasile Barbu, membru în Consiliul de etică din cadrul Spitalului Colentina, are sute de zile de monitorizare a activităţii acestui spital în ultimii opt ani, aşa cum a făcut-o alături de colegii săi şi în alte peste 250 de spitale din Bucureşti şi din ţară.

"Noi ne-am ocupat, începând din 2008, de monitorizarea Spitalului Colentina. Erau foarte multe nereguli, decese suspecte etc. Am avut o colaborare bună cu medicii de acolo. Între timp a venit un nou manager, doctorul Bogdan Andreescu. Era un foarte bun diplomat și lucrurile au început să se îndrepte. Am văzut însă anumite ciuperci, mici feude, care parazitau spitalul. Între timp, medicul Bogdan Andreescu a dezvoltat secția de neurologie, apoi s-a ocupat de interne, s-au creat mai multe zone de dezvoltare a problemelor. El a sprijinit zonele care aveau și disponibilitatea de a se dezvolta și adapta noilor condiții. În ultimii ani a reușit să ridice foarte mult spitalul, a reușit să aducă pe linia de plutire veniturile pe unele dintre secții. A dezvoltat foarte mult neurologia", ne-a zis Vasile Barbu.

VEZI ȘI: Scandal spital Colentina. Acuzații grave. Reacția managerului

"Când a plecat, Bogdan Andreescu a lăsat bani în plus în spital. Putea să nu lucreze o lună avea bani asigurați de salarii. Când a venit doamna Ifrim, au scăzut veniturile. Bogdan Andreescu reușea să colaboreze cu șefii de secție, reușea să asigure un echilibru de personal, deși avea și el blocaj de post, reușea să motiveze personalul astfel încât să obțină și calitate, și să-i motiveze", a adăugat Vasile Barbu.

Unul din marii neurochirurgi ai Bucureștiului, într-o situație disperată

Medicul Ionuț Gobej a spus că, începând din ianuarie, personalul de la Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite, deși personalul era deja subnormat. Aceste acțiuni ale noului manager Silvi Ifrim ar fi dus la imposibilitatea realizării de intervenții neurochirurgicale după ora 15.00. Astfel de cazuri erau evitate pe vremea fostului manager, în sensul în care se găseau soluții pentru ca viețile oamenilor să nu fie puse în pericol.

(w670)

Vasile Barbu a vorbit și despre acest subiect de la care a pornit scandalul.

"Doamna Ifrim înainte era la diabetologie. Noi am monitorizat secția și am descoperit că era ca la ea acasă acolo. Exista un contract cu fundația sa și cu o altă firmă. A dat un ecograf fundației respective și ca să lucreze în spital a făcut un contract cu vechiul manager, cel care a fost înaintea lui Andreescu, conform căruia pacienții privați pot face ecografii, adică vorbim despre pacienții aduși de la clinicile private. Aceste lucruri s-au petrecut cam din 2012 până anul trecut când medicul Andreescu a constatat că acolo s-ar produce fraude. Ea deținea în mod privat un spațiu destul de generos în spital, în timp ce secțiile de interne voiau să se extindă, dar nu mai era spațiu. Nu s-a dus niciodată la acel cabinet, lua bani degeaba. Asistenta șefă emitea rețete, le semna, le parafa, dădea rețete după anumite indicații date de doamna Ifrim.

De multe ori, pacienții nu erau consultați, dar în registru erau trecuți ca și când erau consultați. Mulți dintre ei nu erau diabetici. Dădea consultații mai degrabă care țineau de nutriționism. (...) Mai mult decât atât, am constat că acolo se făceau consultații fictive și raportări de pacienți în mod fictiv. Doamnei Ifrim i s-a cerut să prezinte indicatorii reali și s-au constat lucruri grave: că nu există o corelare între diagnosticul pus de dumneai și problemele din dosar, adică investigațiile, nu existau analize, nu existau alte probe din care să rezulte complexitatea bolii pentru care emitea atâtea medicamente. Se consumau sume uriașe. (...) De altfel, a zăpăcit și institutul Ana Aslan. Acum a aflat că noi strângem foarte multe indicii și dovezi despre toate fraudele. Vom merge la Parchetul General. Doamna Ifrim vrea să-și ascundă faptele și se răzbună pentru că a fost controlată", ne-a mai spus Vasile Barbu.

În context, surse DC News au spus că pe luna ianuarie, Spitalul Colentina avea de realizat servicii de 8 milioane de lei și au realizat doar 6, vorbim de o gaură de 30% în bugetul spitalului.

Cine este Silvi Ifrim

Silvi Ifrim este medic primar de medicină generală, medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli metabolice, având competenţe în echografie generală şi vasculară. Cu excepţia primilor doi ani de stagiatură şi a ultimelor 8 luni în care a ocupat poziţia de manager al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan", Ifrim şi-a desfăşurat activitate în cadrul Spitalului Clinic Colentina. Începând din anul 2002, a condus compartimentul/secţia de Diabet, nutriţie şi boli metabolice. 

Apelul disperat al medicului Gobej

După ce a epuizat toate căile profesionale, în încercarea de a salva niște pacienți ai spitalului, lovindu-se de refuzul și de răspunsul noului manager interimar, doctorul Ionuț Gobej și-a strigat revolta pe rețelele de socializare, cerând demisia actualului manager, Silvi Ifrim.

Redăm integral și postarea medicului Ionuț Gobej, de pe pagina sa de Facebook:

"Dragi pacienti, prieteni si oameni de bine, autoritati ale statului, va vorbesc din calitatea mea de neurochirurg la Spitalul Clinic Colentina, cerandu-va ajutor, fiecare asa cum va pricepeti sa il oferiti. Echipa de neurochirurgie din Spitalul Colentina a reusit sa creeze o baza tehnica si profesionala care permite un tratament neurochirurgical care se aliniaza standardelor anului 2017. In sectia noastra se opereaza folosind tehnici minim invazive (key hole neurosurgery, neuro endoscopie, endoscopie trans sfenoidala, etc), fiind astfel prima sectie romaneasca de stat ce ofera pacientilor sai accesul la astfel de terapii. In plus, in sectia noastra s-au realizat interventii in premiera in sistemul public, spre exemplu „awake craniotomy" - tehnica utiizata in extirparea unor tumori primitive cerebrale.

Pacientii nostri beneficiaza de tehnica si tehnologii de inalta performanta cum ar fi : microscop operator ultraperformant cu filtre pentru fluorescenta vasculara si tumorala (permite exereza extinsa a tumorilor cerebrale si cresterea sigurantei in chirurgia vasculara cerebrala si spinala), neuroendoscopie, endoscopie transsfenoidala, keyhole endoscopic, keyhole combinat endoscopic si microscopic, keyhole microscopic, electrofiziologie intraoperatorie (potentiale evocate motorii, senzitive, auditive, vizuale, stimulare nervoasa directa, etc), cavitron, truse de microchirugie ultraperformante, fiind singura sectie de stat care dispune de toate aceste tehnici si tehnologii care sunt si utlizate la toti pacientii operati. Toatea acestea sunt posibile avand si sprijinul extraordinar al sectiei de ATI, care dispune de medici exceptionali.

V-am spus doar o parte din ceea ce se face in sectia noastra, dar nu pentru a ne lauda, ci pentru a va cere sprijinul pentru ca toate cele existente sa nu fie distruse. Mai jos va voi expune situatia in care s-a ajuns:

Incepand din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de catre noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situatie extraordinara, care legal ar fi permis acordarea acestor plati, desi exista o ordonanta care spune ca personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). A facut asta in conditiile in care resursa umana este total insuficienta in spitalele publice si toti medicii nostri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni sa se alature echipelor din care facem parte. Aceste actiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizarii de interventii neurochirurgicale dupa ora 15.

Sectiei de neurochirurgie s-au adresat doi pacienti cu patologie tumorala benigna, insa cu o situatie clinica deosebit de grava, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o luna in lipsa operatiilor, dar care, daca operatiile s-ar face cu succes, ar avea o speranta de viata egala cu a populatiei generale. Cei doi pacienti au fost programati pentru interventii in a doua parte a lunii februarie, in prezent realizandu-se bilantul si planul preoperator. Este de stiut ca, cei doi pacienti au vazut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucuresti, acestia declinandu-si competenta. Problema a aparut pentru ca timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputandu-se efectua interventiile pana la ora 15 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacientii fiind condamnati la moarte.

Este foarte important de stiut ca pana in ianuarie 2017, au fost realizate multiple astfel de interventii, administratia trecuta gasind resursele materiale pentru a rezolva situatii similare. Plin de sperante si incredere (ca vom reusi impreuna sa salvam acesti oameni, gasind solutii rationale), am apelat cu toata buna credinta la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost in audienta vineri 10 februarie. I-am expus initial oral aceasta situatie si am primit un raspuns siderant, citez : „mu ma intereseaza , nu este problema mea"..."binele pacientului reprezinta o lozinca". Vazand ca demersul meu a ramas fara rezultat, am facut o cerere in scris, exact cu cele discutate cu doamna manager, pe care o atasez mai jos, insa mi-am pierdut speranta ca vom putea realiza ceva in aceasta echipa.

Tinand cont de cele de mai sus, consider ca acest om (ma intreb daca nu gresesc folosind acest atribut), manager al Spitalului Clinic Colentina, nu poate indeplini in continuare aceasta functie, pentru ca nu este competent, nu este moral si ca pentru el binele pacientilor „reprezinta o lozinca" si „nu este interesat de ei". Formuland altfel, cer demisia de urgenta a doamnei manager Silvi Ifrim si inlocuirea ei cu o persoana competenta, capabila sa rezolve probleme in interesul pacientilor. De asemenea, cer celor care cred in mine, sa se alature demersului meu.

[citeste si]

Va multumesc!

Cu respect, al dumneavoastra, medic neurochirurg, Ionut Gobej.

P.S. share

P.P.S Colegul meu, doctorul Dorin Bica, cel impreuna cu care am realizat tot ce exista astazi, a fost suparat pe mine ca nu l am mentionat in demersul meu. Asa incat mai jos semneaza si:

DR neurochirurg Dorin Bica"

Silvi Ifrim a ajuns manager printr-o decizie a Gabrielei Firea

Doctorul Silvi Ifrim a fost desemnată de primarul Capitalei să conducă Spitalul Colentina. Medicul Bogdan Andreescu a fost demis de la conducerea Spitalului Colentina pe motiv că i-ar fi ţinut pe pacienți în frig în saloane, problemele fiind însă generate de o avarie pe rețeaua RADET. Culmea este că oamenii nu au stat nicio secundă în ger pentru că aveau aparate de aer condiționat. Deci viața nu le-a fost pusă în pericol de avaria RADET. Cu toate acestea, Andreescu a fost înlocuit de Ifrim.

FOTO: Ionuț Gobej

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel