Apeluri trăsnite la 112, în Caraș Severin: Un bărbat a reclamat că nu mai are becuri în casă. În alte apeluri, oamenii se plâng că nu mai primesc băutură la bar

Peste 11.000 de apeluri au fost primite în primele nouă luni ale acestui an la 112 de către poliţiştii din Caraş-Severin, între persoanele care au sunat la numărul de urgenţă înscriindu-se una care a reclamat că a rămas fără becuri în locuinţă şi că nepotul său a făcut mizerie în casă, iar o alta, că nu mai primeşte de băut într-un bar din Moldova Nouă, se arată într-o situaţie statistică publicată joi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

 

Conform datelor oficiale, în perioada ianuarie-septembrie 2022, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) - 112, au fost efectuate 11.198 de sesizări sau solicitări către IPJ Caraş-Severin, cu 9,5% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul apelurilor care nu se confirmă a ajuns la 35,2% din total, în creştere cu 4,8% faţă de perioada similară a anului trecut. Pentru acest motiv au fost aplicate 1.317 sancţiuni contravenţionale. Totodată, au fost primite 27 de apeluri abuzive, în urma cărora au fost aplicate amenzi de 32.000 de lei.

"La data de 13 septembrie, ora 22,32, un bărbat din comuna Târnova a apelat SNUAU 112 pentru a sesiza că nu are becuri în locuinţă, iar nepotul său a făcut mizerie în casă. Un apel similar a fost primit în 25 septembrie, la ora 04,15, un cetăţean din oraşul Moldova Nouă sesizând că nu este servit cu băutură la un bar din localitate. În ambele cazuri apelanţii au fost sancţionaţi contravenţional şi avertizaţi cu privire la folosirea serviciului de apeluri de urgenţă", se arată într-un comunicat al IPJ Caraş-Severin.

În ceea ce priveşte natura apelurilor reale, majoritatea persoanelor sesizează accidente rutiere sau alte evenimente rutiere, neînţelegeri cu persoane cunoscute, agresiuni şi furturi, aceste fapte reprezentând 56,4% din totalul solicitărilor efectuate la 112.

De asemenea, se constată faptul că cele mai multe apeluri din săptămână au fost efectuate sâmbăta, cu o medie de 41 de solicitări, faţă de anul trecut când cele mai multe apeluri pe zi erau consemnate vinerea.

Ora în care au fost primite cele mai multe apeluri de la persoane aflate în trafic este cuprinsă în intervalul 12,00-13,00. 

Poliţiştii reamintesc că legislaţia din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepseşte cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei sau cu prestarea de la 200 la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

STS: Peste 5.000 de operatori participă la sesiuni de instruire cu noua aplicaţie pentru Serviciul de Urgenţă 112

Peste 5.000 de persoane - operatori STS şi dispeceri de la Ambulanţă, Poliţie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie şi Salvamont - participă la sesiuni de instruire cu noua aplicaţie informatică ce urmează să fie implementată prin proiectul care va moderniza Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Potrivit unui comunicat al STS, operatorii şi dispecerii din Serviciul de Urgenţă 112 au început pregătirea în centrele regionale de instruire din Bucureşti, Piatra Neamţ, Braşov şi Timişoara.

În cadrul sesiunilor de instruire, vor fi prezentate interfeţele şi noile funcţionalităţi ale viitoarei aplicaţii care va gestiona apelurile la numărul unic de urgenţă 112.

La nivel naţional, vor fi instruite peste 5.000 de persoane care operează şi dispecerizează apelurile la 112.

Aplicaţia, proiectată şi operaţionalizată de STS, face parte din conceptul european Next Generation 112 şi se ridică la cele mai înalte standarde tehnologice. Astfel, se va eficientiza operarea apelurilor de urgenţă, aducându-se beneficii importante pentru cetăţeni, atât în ceea ce priveşte timpul de preluare a apelurilor, cât şi în modul de lucru al personalului din Serviciul de urgenţă.

Miercuri, la Piatra Neamţ a avut loc inaugurarea centrului regional de instruire 112 Neamţ, unde vor fi organizate cursuri cu personalul specializat din judeţele aflate în zona Moldovei. Centrul a fost pus la dispoziţie de către Consiliul local Piatra Neamţ şi beneficiază de dotări administrative moderne, în care au fost instalate echipamente de lucru performante de către STS.

La inaugurare au participat preşedintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, deputatul Laurenţiu Leoreanu, prefectul judeţului Neamţ, Vasile-Adrian Niţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dragoş Victor Chitic, primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, şefii instituţiilor judeţene cu atribuţii de intervenţie la apelurile 112, inspectorul şcolar general Neamţ, Florentina Luca-Moise, directorul STS, general-locotenent Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunctul directorului STS, general-locotenent Ionel-Sorinel Vasilca, instructori şi specialişti cu atribuţii în dezvoltarea Serviciului de urgenţă 112, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel