Problematic, redundant, fără importanță. Așa este catalogat apendicele din organismul nostru, dar cercetătorii susțin că au descoperit adevărata funcție a acestui organ.
Se pare că apendicele nostru este un adevărat depozit de bacterii „bune”, care se pot activa în cazul unor afecțiuni. Pot preveni boli exact ca în cazul iaurturilor cu probiotice.
Teoria convențională este că apendicele este parte a intestinului gros și este redundant, iar mulți dintre noi îl avem scos și trăim perfect fără el. Dar specialiștii de la Duke University Medical Center din North Carolina spun că poate deveni important în cazul holerei sau dizenteriei. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că doar pentru că are un rol, nu înseamnă că trebuie să păstrăm un apendice cu orice preț. Dacă medicul decide înlăturarea apendicelui, înseamnă că este cel mai bine așa.
Cum funcționează apendicele
Apendicele păstrează o rezervă de bacterii „bune" ce se găsesc şi în sistemul digestiv, protejând atât organismul de germenii nocivi, cât și flora bacterienă saprofită (localizată în tubul digestiv). Rolul apendicelui este de a restabili echilibrul funcţional al sistemului digestiv. El se află în apropierea intestinului subțire și a celui gros, este mobil și are o lungime de de 3-5 cm.
O mare diversitate de bacterii prezente la acest nivel ajută sistemul digestiv să digere alimentele. Tubul digestiv răsplătește aceste bacterii prin hrana pusă la dispoziție și prin protecția împotriva factorilor dăunători. Cercetătorii cred că celulele sistemului imunitar localizate la nivelul apendicelui au o funcție de protecție pentru bacteriile saprofite.
Cum pleacă bacteriile la „bătălie”
„Periodic, bacteriile tranzitează din apendice, ajutând organismul să înmulțească bacteriile folositoare tranzitului intestinal," declară William Parker, profesor la Duke University Medical Center din Carolina de Nord, care a adăugat că, odată ce conținutul intestinului a părăsit corpul, bacteriile bune reapar și repopulează mucoasa intestinului, înainte ca bacteriile dăunătoare să poată ajunge în acest loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News