Pentru apicultorii români, vremea nefavorabilă din această primăvară pune sub semnul întrebării producția de miere din aces an.
Producția de miere este compromisă în aces an din cauza temperaturilor scăzute și a ploilor, chiar dacă într-o bună măsură familiile de albine au ieșit bine din iernat.
Din cauza temperaturilor scăzute, a fost şi o perioadă lungă de ploi. Albinele ies târziu din stup la cules, doar pentru câteva ore, după-amiezile încep ploile, astfel că familiile abia reușesc să culegă doar pentru supraviețuire. Pentru ca albinele să culeagă polenul planta trebuie să secrete nectarul, iar asta se întâmplă de la 18°C în sus.
Rapița a înflorit, dar apicultorii încă nu au reușit să plece în pastoral, fără a mai vorbi de faptul că nici florile de la pomii fructiferi nu au putut fi fructificate. În zone de deal, păpădia este în floare, care, din aceleași cauze, albinele nu o pot fructifica.
Până în acest an, la această vreme, stupii erau întăriți de apicultori pentru culesurile de la rapiță, salcâm și tei. Potrivit ultimelor estimări, culesul de la salcâm din acest an este întărziat cu două-trei săptămâni, iar dacă vremea va continua ca până în prezent producția de miere de la salcâm va fi și ea compromisă.
Întreținerea familiilor de albine din această perioadă va determina ca prețul mierii din acest an să crească cu până la 30 la sută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News