Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston (SUA) au început să facă studii clinice la Barcelona cu o aplicație care identifică COVID-19 prin tuse.
Această aplicație ar putea fi cheia succesului, în viitor, pentru a identifica coronavirusul prin tuse. Este vorba despre inteligență artificială. Pentru a strânge cât mai multe date, echipa de cercetare are nevoie de ajutorul cetățenilor astfel încât să ”colecteze” tuse, în mod anonim, înregistrând-o pe site-ul opensigma.mit.edu, într-un proces care, potrivit lui Brian Subirana, profesor la Harvard și MIT, durează mai puțin de 30 de secunde.
Proiectul pe care Subirana îl conduce de la Boston și care este testat pentru prima dată la Barcelona constă în perfecționarea unui model de recunoaștere vocală care, folosind inteligența artificială, ajută la punerea unui diagnostic de COVID-19 prin telefonul mobil, gratuit. Potrivit cercetătorului, ”primele rezultate sunt foarte încurajatoare".
Proiectul ar putea facilita detectarea cazurilor pozitive de COVID-19 prin simpla răspundere la niște întrebări la telefon și inclusiv prin înregistrarea sunetului produs de tuse.
Experții au creat site-ul opensigma.mit.edu astfel încât, de pe orice dispozitiv - smartphone sau computer - oricine dorește să ajute la îmbunătățirea aplicației poate să-și înregistreze tusea.
Odată ce algoritmul a colectat suficiente informații pentru a oferi cele mai fiabile rezultate, aplicația va fi prezentată comunității științifice și autorităților de sănătate pentru validare.
Potrivit lui Subirana, „obiectivul final este să pună la dispoziția întregii populații o aplicație deschisă și interoperabilă pentru o diagnosticare ușoară a COVID-19".
"Cu cât colectăm mai multe date, cu atât este mai bine pentru a ne ajuta să îmbunătățim aplicația și pentru a preveni viitoarele infecții. Avem nevoie doar de 30 de secunde din timpul dumneavoastră pentru a participa, accesând site-ul openigma.mit.edu, unde puteți înregistrați tusea, în mod anonim", notează 20min.es.
Aici vă puteți înregistra tusea pentru a-i ajuta pe experți. Participarea dumneavoastră la această cercetare este voluntară și poate fi retrasă în orice moment, prin simpla închidere a browserului sau accesarea unei alte pagini de Internet. În acest studiu vor fi colectate probe de tuse de la pacienți cu COVID-19 și probe de la non-pacienți, iar cercetătorii vor încerca să distingă cele două grupuri folosind inteligența artificială. Participând la studiul de cercetare, veți ajuta la rezolvarea unei probleme globale foarte importante. În cele din urmă, aportul dumneavoastră va contribui la dezvoltarea unui instrument de detectare automată pentru COVID-19, spun experții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu