EXCLUSIV  Aplicația care pune ordine pe șosele. Titi Aur arată cum va influența comportamentul șoferilor agresivi

Cetăţenii pot transmite, începând de duminica trecută, informaţii despre comportamentul agresiv al unor şoferi în trafic, prin intermediul aplicaţiei MAI, hub.mai.gov.ro. Titi Aur a vorbit despre această nouă măsură.

Titi Aur a vorbit, în cadrul emisiunii "DC Conducem", realizată de Florin Răvdan, despre această nouă reglementare privind circulaţia pe drumurile publice subliniind care sunt avantajele care vor rezulta urmare a aplicării acestei măsuri.

"Ideea este foarte bună şi ştiţi că eu am susţinut acest lucru. Cred că zicala 'frica păzeşte bostănăria' funcţionează şi în această situaţie. Adică atunci când ştii că poţi fi prins făcând o ilegalitate eşti mai puţin predispus să faci această ilegalitate.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că ştii că ar putea să te filmeze cineva, ştii că ar putea să te reclame acel cineva şi nu îţi mai asumi acele riscuri inutile sau acele riscuri majore. Cel puţin în principiu aşa ar trebui să se întâmple. Practic, se vor întâmpla, vor mai fi astfel de faze, dar în acelaşi timp probabil vor fi şi unii pedepsiţi.

Am auzit discuţii în spaţiul public legat de această lege în care se spunea: 'da, dar dacă vor fi imagini falsificate, trucate?', pentru că acum, cu inteligenţa artificială, se pot face astfel de lucruri aproape de nedepistat. Eu cred că probabilitatea este mică, eu cred că astfel de lucruri se vor întâmpla foarte, foarte rar, mai ales că cel care reclamă sau care prezintă imaginile la Poliţie trebuie să dea şi o declaraţie pe propria răspundere că imaginile nu sunt trucate sau alterate. Iar atunci probabilitatea ca cineva să îşi asume să trimită nişte imagini falsificate este foarte mică. Probabil se va întâmpla vreun caz la nu ştiu câte zeci, sute de mii dar în principiu cred că această lege este bună pentru că îi va face pe acei teribilişti, acei aventurieri să aibă o rezervă: 'dacă mă vede cineva, dacă mă filmează cineva, dacă voi fi sancţionat ca urmare a filmării'", a explicat Titi Aur.  

VIDEO: 

Youtube video image

Cum pot fi făcute sesizările

MAI explică faptul că sesizarea participantului la trafic va trebui să conţină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon şi adresa de corespondenţă, declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura).

Conform legii, cetăţenii pot sesiza efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre : deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel