Pentru că lecțiile cutremurului din 1977 nu au fost pe deplin învățate, iar nivelul actual al riscului seismic din București (dar nu numai) este foarte mare, cercetătorii au creat aplicația webGIS „Riscul seismic al Bucureștiului”.
Această aplicație a fost creată din dorința de a facilita analiza geospațială a datelor reprezentative pentru înțelegerea nivelului ridicat al riscului seismic din București (și a componentelor acestuia: hazardul, expunerea și vulnerabilitatea seismică) - într-un loc comun. Datele prezintă inevitabil o imagine parțială, limitată calitativ în unele cazuri; de aceea, căutați să înțelegeți caracteristicile datelor utilizate, iar apoi trageți concluzii.
- clădiri încadrate pe clase de risc seismic și categorii de urgență (ca punct și poligon); sursa datelor: digitalizarea Re:Rise și geo-spatial.org prezentată pe dupacutremur.ro, în baza listei AMCCRS din 2021.08.02
- clădiri afectate de cutremurele din 4 Martie 1977, 10 Noiembrie 1940 și mai vechi; sursa datelor: turul ghidat „Bucureștii și cutremurele”
- rezultate ale analizei de hazard și risc seismic (pentru probabilitatea 1:1000 de ani), efectuate în cadrul Proiectului Ro-Risk (2017) de către INCDFP, URBAN-INCERC și UTCB (mai puțin estimarea efectelor economice)
- spitale și detașamente de pompieri din București și Ilfov; sursa datelor: Toma-Danila et al., 2022
- zone potențial inaccesibile și străzi blocate parțial sau total în urma unui cutremur; sursa datelor: Toma-Danila et al., 2022
- rezultate ale analizei timpului minim (în minute) până la cel mai apropiat spital și detașament de pompieri; sursa datelor: Toma-Danila et al., 2022
- rute către cele mai importante spitale în caz de urgență și minute până la acestea, pentru 4 puncte de analiză reprezentative; sursa datelor: Toma-Danila et al., 2022
- hărți de zonare seismică în vigoare din P100-1/2013, digitizate de către Centrul de Cercetare pentru Evaluarea Riscului Seismic din UTCB.
O parte din date pot fi vizualizate și în 3D. Aceste aplicații au fost dezvoltate în cadrul Proiectului Pre-Quake, de către Toma-Dănilă Dragoș, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Disclaimer: Deși la baza aplicației stau cele mai recente date, acestea sunt perfectibile și este posibil să nu corespundă 100% din punct de vedere al geolocalizării / al unor atribute din listă. Ne bazăm pe utilizatori și pe autorități să exploreze harta și să ne semnaleze eventuale neconcordanțe. În plus, aceste date oficiale nu iau în considerare clădirile neexpertizate sau cu expertize nedepuse la primărie. De asemenea, în cazul anumitor clădiri care au fost expertizate, ne confruntăm cu date parțiale, neclare sau neprietenoase. Lipsesc unele date referitoare la suprafața clădirii, regimul de înălțime, sau numărul de apartamente. De asemenea, datele sursă conțin unele inconsistențe, precum clădiri care nu mai există astăzi sau adrese poștale care sunt de negăsit.
Mai multe detalii puteți afla în dezbaterea de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu