Aplicația e-Transport, funcțională începând cu 15 iulie 2024. Anunț de la Ministerul Finanțelor

foto: Freepik
foto: Freepik

Din data de 15 iulie 2024, conform anunțului Ministerului Finanțelor, va deveni operațională aplicația e-Transport care va monitoriza transporturile rutiere ale bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național și internațional.

Ministerul Finanțelor anunță că începând cu 15 iulie 2024, aplicația e-Transport va fi disponibilă pentru monitorizarea transporturilor rutiere naționale ale bunurilor cu risc fiscal ridicat. Această platformă va permite autorităților să urmărească detaliile esențiale ale fiecărui transport.

Între 15 iulie 2024 și 31 august 2024, aplicația va fi în faza de testare a parametrilor tehnici. Astfel, sancțiunile prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 41 din 2022 vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024.

„Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de poziţionare GPS, în situaţia în care autovehiculele de transport marfă sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situaţii, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost încărcate specificaţiile tehnice necesare. În caz contrar, autovehiculele trebuie să fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizează tehnologii de poziţionare şi transmisie de date prin satelit, pe care este instalată aplicaţia, dezvoltată de CNIF”, se precizează în comunicat.

Ajutor în combaterea evaziunii fiscale

Operatorul de transport are obligația să utilizeze sistemul RO e-Transport pentru monitorizarea transporturilor cu bunuri cu risc fiscal ridicat. Acest sistem va juca un rol crucial în reducerea evaziunii fiscale, prin monitorizarea precisă a tranzacțiilor comerciale și sporirea colectării veniturilor la bugetul de stat, conform comunicatului Ministerului Finanțelor.

Operatorul de transport rutier are obligația să transmită datele de poziționare a vehiculului pe toată durata traseului de transport al bunurilor monitorizate prin sistemul RO e-Transport.

Într-o ședință de Guvern din 28 iunie 2024, s-a luat o decizie importantă prin Ordonanța de Urgență 87/2024, care amână aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislația e-Transport până la 1 ianuarie 2025, cu condiția ca aceasta să se aplice doar operatorilor economici autorizați conform prevederilor articolului 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel