Zeci de aplicații din Google Play, cu milioane de descărcări, sunt periculoase și se comportă ciudat după instalare.
Atenție la aplicațiile pe care doriți să le descărcați! Cel mai recent studiu al unei cunoscute companii de securitate informatică arată că multe din aplicațiile care sunt disponibile în magazinul Google Play Store sunt făcute pentru a fura datele utilizatorilor ori pentru a accesa diverse reclame, scrie Ziarul de Iași, citând Digi24.
În urma unei analize recente făcută de Bitdefender, specialiștii au descoperit 30 de aplicații pentru Android, cu milioane de descărcări care aveau un comportament ciudat.
Mai exact, după ce erau instalate, aceste aplicații luau o altă înfățișare pentru a fi greu de depistat de către utilizatori. În momentul descărcării, utilizatorilor li se cere permisiunea pentru a accesa agenda din telefon ori accesul la date care nu au legătură cu funcționalitatea aplicației.
Mai mult decât atât, dacă am descărcat un astfel de program și nu am fost atenți la permisiunile pe care le-am acceptat, escrocii online infectează și alte aplicații din telefon prin afișarea unor reclame agresive și accesarea acestora fără voia noastră. Prin aceste metode, atacatorii cibernetici fură datele utilizatorilor sau distribuie programe malițioase către alte telefoane.
O grupare de români a înşelat 114 persoane din mai multe ţări europene, prin postarea de anunţuri fictive pe internet, prejudiciul fiind de 3 milioane de euro, anunţă DIICOT. Cercetările în acest caz au fost demarate în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Spania.
În urmă două săptămâni, procurorii au efectuat şase percheziţii domiciliare la locuinţele membrilor acestei grupări, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălarea banilor.
Conform unui comunicat al DIICOT transmis luni, o grupare formată din mai mulţi cetăţeni români a fost implicată în postarea pe internet de anunţuri fictive în vederea inducerii în eroare a mai multor persoane, până în prezent fiind identificate 114 din Polonia, Elveţia, Portugalia, Germania şi Grecia. În vederea obţinerii sumelor de bani, au fost deschise conturi bancare, care au fost ulterior folosite în vederea efectuării transferurilor de bani.
În cauză, a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 3.000.000 de euro. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate pentru continuarea cercetărilor diferite sisteme informatice.
Activităţile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, SCCO Vâlcea, BCCO Piteşti, din cadrul serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Vâlcea şi Sibiu, precum şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „General de brigadă Ştefan Buterez” Vâlcea. La activităţi au participat patru reprezentanţi ai Ambasadei Spaniei la Bucureşti şi ai autorităţilor din Spania, precum şi un reprezentant al Europol, notează Agerpres. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu