Pe măsura înaintării în vârstă, omul trăieşte mai deplin starea de fericire, susţin unii experţi britanici. Conform calculelor profesorului Lewis Wolpert, autorul volumului 'You're Looking Very Well' ("Arătaţi foarte bine') de la University College London (UCL), cea mai frumoasă vârstă din viaţa omului este la 85 de ani, potrivit The Telegraph.
Cauze ar fi mai multe, spune el, indicând, între altele, faptul că la această vârstă un om nu mai poartă povara responsabilităţilor şi grijilor cotidiene şi, astfel, se poate bucura mai mult de viaţă, scrie Agerpres.
Astfel, în anii adolescenţei şi la 20 de ani o persoană trăieşte o viaţă normală, fără o percepţie specială a fericirii.
Urmează o perioadă de declin în ceea ce priveşte percepţia stării de bine, care durează până la vârsta de 45 de ani, când toate eforturile sunt direcţionate spre familie şi performanţele profesionale. Abia după aceasta începe urcuşul, iar apogeul s-ar înregistra - conform experţilor - în jurul vârstei de 80 de ani şi chiar către 90 de ani.
Aceste concluzii au la bază un studiu în care au fost implicaţi 341.000 de voluntari.
Andrew Steptoe, un coleg al lui Wolpert de la UCL, subliniază că, în prezent, persoanele în vârstă au mai multe oportunităţi în ceea ce priveşte îngrijirea stării lor de sănătate faţă de acum 30 de ani. În cazul în care nu se confruntă cu probleme grave de sănătate, iar venitul este stabil, ultimii ani din viaţa unui om ar putea să fie cei mai fericiţi.
Pe de altă parte, odată cu trecerea anilor, omul devine mai selectiv în privinţa împărţirii timpului, acordând mai multă atenţie lucrurilor care îi provoacă o reală plăcere
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News