Apple cenzurează masiv în China. Serviciul de gravări interzice mii de cuvinte

Foto: Apple.com
Foto: Apple.com

Apple cenzurează tot felul de referințe în China.

Apple cenzurează referințele la politicienii și dizidenții chinezi sau alte subiecte derivate în serviciul său de gravare, se arată într-un raport. Conform BBC, Citizen Lab a investigat filtrele instaurate de companie pentru clienții care vor să-și graveze iPhone-ul, iPad-ul sau alte dispozitive Apple. O lungă listă de cuvinte sunt cenzurate nu doar în China, ci și în Hong Kong și Taiwan.

Apple transmite că sistemele sale „se asigură că legile locale sunt respectate”. „Așa cum merge totul la Apple, gravarea este condusă de valorile noastre”, spune Jane Horvath din partea companiei. Serviciul de gravare încearcă să nu permită fraze marcă înregistrată, dar nici altele „care sunt vulgare, care ar putea incita la violență sau care ar fi considerate ilegale”.

Tot felul de conținuturi, cenzurate de Apple în China, Hong Kong și Taiwan

„În China am descoperit că Apple cenzurează conținutul politic, incluzând referințele la conducerea țării și sistemul politic, numele dizidenților și a organizațiilor de presă independente, dar și termeni generali despre religie, democrație și drepturile omului”, se arată în raport. Analiza mai acuză că cenzura „curge” atât în Hong Kong, cât și în Taiwan.

1.045 de cuvinte cheie sunt blocate în China, 542 în Hong Kong și 397 în Taiwan. În Hong Kong, referințele la „revoluția umbrelelor”, mișcarea pro-democrație și libertatea presei par să fie blocate, alături de numele unor dizidenți politici. În Taiwan, raportul a descoperit că membrii principali ai Partidului Comunist au numele interzise, printre care și personalități istorice cum ar fi Mao Zedong.

Multe interdicții sunt inutile

„Multe dintre cenzurile făcute de Apple sunt inutile fiindcă obligațiile legale din Hong Kong nu le cer și nu cunoaștem vreo justificație pentru ca conținutul politic să fie cenzurat în Taiwan”, se mai arată în raportul canadienilor. „Apple nu înțelege pe deplin ce conținut cenzurează. În loc să cenzureze cuvinte cheie după o analiză critică, multe sunt interzise printr-o copiere fără minte din alte surse”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel