Apple, în fața unei crize de 20 de miliarde de dolari cu Google sub lupa antimonopol

foto: Freepik
foto: Freepik

Acordul profitabil al Apple cu Google ar putea fi amenințat după ce un judecător american a decis că gigantul de căutare deținut de Alphabet operează un monopol ilegal, potrivit Reuters.

Pentru a evita măsurile legislației antimonopoliste, Google ar putea fi nevoită să renunțe la acordul care face ca motorul său de căutare să fie implicit pe dispozitivele Apple, au declarat marți analiștii de pe Wall Street.

Google plătește către Apple 20 de miliarde de dolari anual, sau aproximativ 36% din ceea ce câștigă din publicitatea de căutare realizată prin browserul Safari, pentru acest privilegiu, conform analiștilor de la Morgan Stanley. Dacă acordul va fi desființat, producătorul de iPhone ar putea suferi o pierdere de 4-6% din profit, au estimat analiștii.

Acordul este valabil până cel puțin în septembrie 2026, iar Apple are dreptul de a-l extinde unilateral cu încă doi ani, conform unor rapoarte media din luna mai care citează un document depus de Departamentul de Justiție în cazul antimonopol.

„Cea mai probabilă soluție acum este ca judecătorul să decidă că Google nu mai trebuie să plătească pentru plasarea implicită sau că firme precum Apple trebuie să solicite proactiv utilizatorilor să își selecteze motorul de căutare, în loc să seteze un implicit și să permită consumatorilor să facă schimbări în setări dacă doresc,” au declarat analiștii de la Evercore ISI.

Acțiunile Apple erau stabile marți, subperformând în raport cu o recuperare a pieței mai largi după vânzările masive de luni. Alphabet a înregistrat mici schimbări, după o scădere de 4,5% în sesiunea precedentă.

„Mesajul, aici, este că dacă ai o poziție dominantă pe piață cu un produs, ar trebui să eviți utilizarea acordurilor exclusive și să te asiguri că orice acord pe care îl faci oferă cumpărătorului libertatea de a înlocui”, a spus Herbert Hovenkamp, profesor de drept la Universitatea din Pennsylvania.

Desigur, faza de „remediere” ar putea fi îndelungată, urmată de eventuale apeluri la Curtea de Apel a Statelor Unite, Circuitul Districtului Columbia și Curtea Supremă a Statelor Unite. Litigiile legale ar putea continua până în 2026.

Orientarea către AI

Totuși, dacă acordul va fi desființat, Apple va avea mai multe opțiuni, inclusiv oferirea clienților de alternative precum Microsoft Bing sau potențial un nou produs de căutare alimentat de OpenAI.

Analiștii sunt de acord că decizia va accelera mutarea Apple către servicii de căutare alimentate de inteligența artificială. Recent, Apple a anunțat că va aduce chatbot-ul ChatGPT de la OpenAI pe dispozitivele sale.

Într-o schimbare de direcție de la acordurile exclusive, care ar ajuta Apple să evite controlul reglementar, compania a declarat că este în discuții cu Google pentru a adăuga chatbot-ul Gemini și planifică să adauge și alte modele de AI.

Apple, de asemenea, își reînnoiește Siri cu tehnologie AI, oferindu-i mai mult control pentru a gestiona sarcini care s-au dovedit dificile în trecut, cum ar fi scrierea de emailuri și interacțiunea cu mesajele. Deși aceste eforturi sunt așteptate să genereze puțini bani în următorii ani, ar putea ajuta la valorificarea noii tehnologii.

„Apple ar putea vedea aceasta ca pe un obstacol temporar, mai ales că încasează mult din acordul cu Google pentru căutare, dar este și o oportunitate pentru ei de a se orienta către soluții AI pentru căutare,” a declarat Gadjo Sevilla, analist la Emarketer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel