Anul trecut, Uniunea Europeană, Elveția și Norvegia au înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil din ultimii șapte ani, țările primind aproape 1 milion de cereri de protecție internațională.
Publicitate
Cele aproape 1 milion de cereri de azil se adaugă celor aproximativ 4 milioane de ucraineni care și-au căutat adăpost în Europa de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, în ceea ce agenția numește ”dimensiuni nemaivăzute în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”.
Pe lângă acești refugiați ucraineni, care nu necesită o examinare individuală deoarece beneficiază de Directiva privind protecția temporară, în 2022 au fost depuse aproximativ 966.000 de cereri de azil, arată o nouă analiză publicată miercuri de Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA).
Aceasta este cu aproximativ 50% mai mult decât în 2021 și cel mai mare număr din 2016. Principalele țări de origine au fost Siria, Afganistan, Turcia, Venezuela și Columbia, potrivit raportului.
Agenția cu sediul în Malta atribuie creșterea în parte eliminării restricțiilor legate de COVID-19, dar și tendințelor subiacente pe termen mai lung, cum ar fi numeroase conflicte din lume și probleme cu aprovizionarea cu alimente, forțând oamenii să-și părăsească țările de origine.
În 2016, 1,2 milioane de persoane au solicitat azil în aceleași țări pe fondul unei crize majore de migrație determinată de conflictele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Împreună cu numărul uriaș de oameni care fug din Ucraina de atacul rusesc, țările europene au primit aproape 5 milioane de oameni în total, oameni care caută o formă de protecție internațională. Acest lucru a pus sistemele sale naționale de primire sub ”presiune considerabilă”, conchide analiza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu