Aproape 12.000 de fermieri vor beneficia de schema de ajutor de stat acordată agricultorilor români aflaţi în dificultate din cauza crizei financiare, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabară.
„Din datele pe care le avem, aproape 12.000 fermieri români aflaţi în dificultate vor primi ajutorul financiar de până la 15.000 de euro din bugetul naţional. Avem resurse identificate în buget, circa 200 de milioane lei, deşi suma totală aprobată de CE este mult mai mare, dar numai pentru fermierii care au depus cereri în acest sens până la 31 martie 2010. Se va acorda o sumă până la 15.000 de euro pe exploataţie. Nu este o sumă mare, dar pentru fermierii mici este o compensaţie pentru creşterile de preţ la motorină, dar şi la alte componente“, a precizat Tabără.
Pentru a obţine ajutorul financiar, fermierii vor urma aceleaşi proceduri ca în cazul subvenţiei la motorină, urmând să se adreseze Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), respectiv filialelor teritoriale.
Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută o schemă financiară cu un buget total de 1,3 miliarde lei (aproximativ 304 milioane euro), prin care România poate sprijini financiar din bugetul naţional pe toţi fermierii afectaţi de criză. În 2010, mai multe state membre UE, printre care şi România, au solicitat Comisiei Europene prelungirea aplicării Cadrului comunitar temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul actualei crize financiare şi economice (Cadrul temporar), argumentând că efectele acestei crize se resimt şi în 2011 în multe sectoare economice, printre care şi în agricultură.
Autorităţile române au demonstrat prin notificarea trimisă CE că fermierii români din toate sectoarele agricole se confruntă cu o lipsă acută de capital (în condiţiile creşterii constante de preţuri la inputuri), exploataţiile cele mai afectate fiind cele care au investit şi aplică tehnologii agrotehnice mecanizate în scopul obţinerii de produse agricole primare destinate comercializării. Acestea se regăsesc atât în sectorul vegetal, horticol cât şi zootehnic.
Ajutoarele se vor acorda până la finalul lui 2011 sub forma unor subvenţii directe pentru toţi fermierii din toate sub-sectoarele producţiei agricole primare, cu condiţia ca aceştia să nu fi fost deja în dificultate la 1 iulie 2008, adică înainte de a începe să fie resimţite efectele crizei.
sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu