Aproape 2.000 de hectare de teren, afectate de arderile de vegetație în numai trei zile. Ce amenzi riscă cei care dau foc la vegetația uscată

FOTO: Facebook @ IGSU
FOTO: Facebook @ IGSU

Amenzi uriașe în cazul în care dați foc vegetației uscate. În numai trei zile au fost afectate de arderile de vegetație peste 1.800 de hectare de teren.

Inspectoratul General pentru Situați de Urgență (IGSU) a anunțat că în numai trei zile au fost afectate de arderi necontrolate peste 1.800 hectare de teren, iar acest lucru a avut loc ca urmare a incendiilor de vegetație uscată.

”În ultimele 3 zile, peste 1.800 ha de teren au fost afectate de arderile necontrolate Pe fondul creşterii semnificative a numărului incendiilor de vegetație uscată, ca urmare a utilizării focului pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, a transmis IGSU, într-un comunicat postat pe Facebook.

Ce amenzi riscați dacă ardeți vegetația

Totodată, reprezentanții IGSU au reamintit care sunt sancțiunile pe care le riscă persoanele fizice, dar și cele juridice dacă dau foc vegetației uscate.

”Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, din cauza fumului dens.

De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de pompieri pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol”, se mai arată în comunicatul menționat.

Citește și: Incendiu în Tenerife. Peste 3000 de persoane, evacuate: Temperaturile ridicate și vântul puternic au făcut ravagii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel