Aproape 4 milioane de români vor avea pensia mărită. Creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40%, anul acesta

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 3,8 milioane de pensionari din România vor beneficia de majorări semnificative ale pensiilor, conform noii legi a pensiilor, a anunțat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PNL.

Aceasta înseamnă că aproximativ 83% dintre pensionarii din sistemul public vor primi pensii mai mari, iar majorările cumulate din acest an vor depăși 40%, datorită creșterilor aplicate în ianuarie și septembrie.

„Conform noii legislații, pensiile vor crește în medie cu 27%, ceea ce înseamnă o creștere nominală de aproximativ 622 de lei. Dacă includem și majorarea de 13,8% aplicată la începutul anului, creșterea totală a pensiilor în 2024 va depăși 40%”, a precizat Daniel Baciu. Astfel, pensia medie în sistemul public va crește de la 2.292 lei, cât este în prezent, la 2.761 lei.

Fondurile necesare pentru plata pensiilor majorate sunt deja prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat, iar procesul de recalculare este aproape finalizat. Aproximativ 100.000 de pensionari vor ieși din sfera pensiei minime datorită acestor majorări, a subliniat Baciu.

Noua lege a pensiilor introduce și un sistem de puncte de stabilitate, care se adaugă celor de contributivitate, pentru pensionarii care au acumulat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. „Această lege încurajează contributivitatea și prelungirea vieții active, asigurând sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung. Cei cu stagii de cotizare mai mari de 35 de ani vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor”, a explicat Baciu.

În ceea ce privește distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor, procesul este aproape de finalizare. „Peste 95% dintre deciziile de recalculare au fost deja transmise către Poșta Română, iar de vineri, 16 august, pensionarii vor începe să primească noile decizii acasă”, a adăugat Baciu.

Valentin Ștefan, directorul Poștei Române, a confirmat că instituția este pregătită să distribuie aproximativ 4,6 milioane de decizii de recalculare în următoarele 10 zile. „Procedura de livrare este simplificată, astfel încât, dacă titularul nu este acasă, o rudă care locuiește la aceeași adresă poate ridica decizia”, a explicat acesta. Ștefan a menționat că nu se așteaptă la probleme logistice, estimând că vor fi livrate zilnic între 450.000 și 500.000 de decizii.

Această nouă legislație a pensiilor reprezintă un pas important în asigurarea unor venituri mai mari și mai echitabile pentru pensionarii din România, punând accentul pe contributivitate și pe recompensarea celor care au muncit o viață întreagă.

Pragul de 9,4% din PIB, eliminat

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că cei mai mulţi pensionari vor câştiga şi nimeni nu pierde.

"Am finalizat recalcularea. Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar au pensii diferite. Guvernul Ciolacu asigură creşterea sustenabilă şi continuă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creşterea anuală a pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare. Am eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile care ar fi putut duce la îngheţarea pensiilor până în 2070", a spus Simona Bucura Oprescu.

"În 2024, cei mai mulţi dintre pensionari beneficiază de două majorări: prima majorare la 1 ianuarie 2024. Au crescut toate pensiile ca urmare a creşterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei. A doua majorare la 1 septembrie 2024 pentru eliminarea inechităţilor prin recalcularea tuturor pensiilor. Cei mai mulţi vor câştiga, nimeni nu pierde", a mai spus ministrul. 
Când vor începe românii să-și primească pensiile majorate

"Din septembrie, majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia media era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie creşte la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei.

Astăzi, am aprobat memorandumul pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna august 2024.(...) Pe 26 august, începe să fie virata prima tranșă către Poşta Română, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poştali către pensionari. Pe data de 12 septembrie,  vor fi viraţi banii pentru cei care îşi primesc pensia pe card", a precizat Simona Bucura Oprescu.

"Avem 803.433 de pensii care nu sunt majorate după recalculare. Adică, 17,44%. Dintre acestea, 84.176 de pensii au aceeaşi valoare rezultată în urma recalculării şi diferenţa are o valoare mai mică", a mai spus ministrul Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel