Aproape 4.000 de școli din România funcționează în acest moment fără autorizație de securitate la incendiu, a anunțat ministrul Lucian Bode în ședința organizată marți dimineață înaintea începerii anului școlar.
„Până în acest moment au fost evaluate 17.872 unități de învățământ. Ne confruntăm cu o problematică sensibilă reprezentată de securitatea la incendiu a clădirilor în care funcționează unitățile școlare. În acest sens, după analizarea datelor raportate, dintr-un total de 25.606 de clădiri, 17.117 construcții nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu. Pentru 4.706 construcții au fost emise autorizațiile de securitate, iar 3.783 de clădiri funcționează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”, a transmis ministrul Bode, potrivit G4Media. „Vă îndemn să accelerați procedurile de autorizare și în paralel să luați toate măsurile tehnice și organizatorice menite să prevină incidente nefericite astfel încât copiii să fie în siguranță la școală”, a spus Bode în ședința la care a participat și premierul Nicolae Ciucă, alături de prefecți și reprezentanți ai ISJ-urilor din țară.
Cea mai importantă schimbare din structura anului școlar 2022 – 2023 este faptul că se renunță la semestre și se introduce oficial noțiunea de module. Structura anului școlar 2022- 2023 a fost stabilită prin Ordinul 3.505 din 31 martie 2022, emis de Ministerul Educației și publicat în Monitorul oficial pe 4 aprilie 2022. Potrivit calendarului anului școlar 2022-2023, 5 septembrie este data de începere a cursurilor pentru elevii din toate județele din România. Totodată, ultima zi de cursuri va fi 16 iunie, potrivit calendarului pentru anul școlar 2022-2023. O modificare importantă este că anul acesta școlar va avea și o vacanță „mobilă”, așa cum a fost denumită de Ministerul Educației. Însă aceasta este fixată de inspectoratele școlare. Acest lucru face ca fiecare județ să aibă o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.
Spre deosebire de anii trecuți, vor avea vacanță toți elevii în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare, în perioada octombrie-noiembrie. O altă vacanță nouă este cea din luna februarie, modulară, care poate fi în a doua, a treia sau a patra săptămână din a doua lună a anului, în funcție de decizia inspectoratului școlar.
Aproximativ unul din cinci copii din satele României afirmă că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată de mâncare, iar unul din zece nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ, potrivit unui studiu realizat la comanda World Vision România și declarat drept reprezentativ. Este vorba despre cel de-al șaselea raport “Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, realizat în rândul părinților, copiilor și adolescenților din acest mediu. Raportul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2022, pe trei eșantioane reprezentative: adulți (1.747 de respondenți), adolescenți (1.120 de respondenți) și copii (1.232 de respondenți de vârstă școlară corespunzând școlii primare).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci