Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie pentru fiecare familie, iar aceste momente speciale merită să fie păstrate în amintire fără a fi umbrite de tragedii sau situații care pot pune în pericol viața.
În perioada următoare, a Sărbătorilor de iarnă, peste 4.900 de pompieri vor fi mobilizați zilnic pentru a gestiona toate solicitările și pentru a asigura protecția și siguranța cetățenilor, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Astfel, ”pentru intervenții în situații de urgență, salvatorii pot acționa cu aproape 4.100 de mijloace tehnice, printre care se numără peste 930 de echipaje de stingere, 122 de autospeciale de descarcerare și mai bine de 480 de echipaje SMURD. Acestea includ ambulanțe de prim ajutor, unități de terapie intensivă mobilă (inclusiv pentru transportul nou-născuților) și autospeciale pentru transportul personalului și victimelor multiple”, se arată în comunicatul menționat.
Pe lângă măsurile operative implementate, se pune un accent deosebit pe prevenirea incidentelor provocate de nerespectarea normelor de siguranță la incendiu.
Pe întreaga durată a sezonului rece, pentru a crește nivelul de siguranță al cetățenilor, inspectorii de prevenire efectuează controale și verificări la unități turistice și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult, ansambluri mănăstirești, târguri tematice de sezon și alte locații frecventate de un număr mare de persoane.
”Totodată, în urma controalelor derulate în luna decembrie, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru trei obiective din județul Vaslui s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării.
Deși perioada Crăciunului este una aglomerată, respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor nu trebuie ignorată. Un singur moment de neatenție poate fi suficient pentru ca un incendiu să se extindă în întreaga locuință.
În fiecare an, odată cu scăderea temperaturilor, se observă o creștere semnificativă a numărului de incendii în locuințe”, au mai transmis reprezentanții IGSU.
Potrivit acestora, cele mai frecvente cauze ale incendiilor sunt legate de utilizarea unor sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau lăsate nesupravegheate, coșuri de fum necurățate, instalații electrice deteriorate sau echipamente electrice improvizate.
Pentru a preveni incidentele nedorite, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență subliniază importanța respectării unor măsuri simple, dar esențiale.
În primul rând, este vital să acordăm o atenție deosebită utilizării sobelor și altor surse de încălzire. Focul din sobă trebuie stins înainte de culcare, iar dispozitivele defecte sau improvizate, precum reșouri, calorifere electrice sau aeroterme, sunt interzise. De asemenea, lichidele inflamabile nu trebuie utilizate pentru aprinderea focului, iar copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în încăperi cu surse de încălzire active, deoarece orice neglijență poate avea consecințe grave.
În ceea ce privește pomul de Crăciun, este important să ne asigurăm că bradul este bine fixat și să evităm utilizarea instalațiilor luminoase improvizate. Acestea trebuie oprite înainte de a părăsi locuința. Artificiile și lumânările aprinse nu trebuie amplasate în apropierea bradului, pentru a elimina riscul izbucnirii unui incendiu.
Un alt aspect esențial îl reprezintă utilizarea responsabilă a articolelor pirotehnice. În ultimii ani, pompierii au intervenit de nenumărate ori pentru stingerea incendiilor cauzate de petarde și artificii sau pentru acordarea de îngrijiri medicale persoanelor rănite de aceste obiecte. Pentru a evita asemenea situații, copiii nu trebuie lăsați să folosească petarde sau artificii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu