În județele aflate sub incidenta codurilor de vreme severă pot fi activate grupele operative și suplimentate efectivele de personal cu cele aflate în turele libere.
Aproape 5.000 de pompieru cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației li autorităților locale din județele aflate sub incidența fenomenelor meteorologice periculoase, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
”În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor care prognozează intensificări ale vântului, ninsori și viscol puternic, pentru mai multe județe din țară, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea cu eficiență a potențialelor situaţii de urgenţă”, se arată într-un comunicat al IGSU.
Astfel, pentru acoperirea optimă a misiunilor, a fost dispusă măsura dislocării personalului și a tehnicii de intervenție care să acționeze în sprijinul echipajelor operative locale, după cum urmează:
- de la ISU B-IF la ISU Vâlcea: 1 autospecială pentru transport personal și victime multiple;
- de la ISU Dolj la ISU Gorj: 1 autospecială pentru transport personal și victime multiple;
- de la ISU Mureș la ISU Alba: autospecială pentru transport personal și victime multiple;
- de la ISU Bihor la ISU Arad: 1 autospecială pentru transport personal și victime multiple;
- de la ISU Timiș la ISU Caraș-Severin: 1 autospecială pentru transport personal și victime multiple;
- de la ISU Mureș la ISU Caraș-Severin: 1 șenilată;
- de la ISU Vrancea la ISU Hunedoara: 1 șenilată;
- de la ISU Vâlcea la ISU Gorj: 1 șenilată;
- de la ISU Prahova la ISU Argeș: 1 șenilată.
De asemenea, potențialele misiuni de căutare-salvare a persoanelor aflate în dificultate pot fi optim acoperite cu 41 şenilate, 74 autospeciale pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), 24 autofreze pentru deblocarea drumurilor, 940 autospeciale de intervenție la incendii și 353 autospeciale SMURD, mijloace de mobilitate existente la nivel național.
La nevoie, în județele aflate sub incidenta codurilor de vreme severă pot fi activate grupele operative și suplimentate efectivele de personal cu cele aflate în turele libere.
Totodată, inspectoratele pentru situații de urgență din țară vor reactualiza procedurile de comunicare și colaborare cu toate autorităţile locale competente, pentru asigurarea măsurilor de răspuns, astfel încât manevra de forte și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp. Printre măsurile dispuse se mai regăsesc verificarea și cunoașterea situației cu femeile gravide, cu sarcina în 7-9 luni, a persoanelor care urmează tratamente de dializă sau cu alte afecțiuni, dar și situația privind spațiile destinate cazării temporare a persoanelor afectate, dacă va fi necesară evacuarea populaţiei.
Evoluția situației din teren este și va fi permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, astfel încât gestionarea situațiilor de urgență să fie realizată cu promptitudine.
De asemenea, IGSU a venit și cu o serie de recomandări pentru populație în contextul condițiilor meteo nefavorabile.
Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;
Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci