Aproape 500 de noi cazuri de rujeolă în ultima săptămână, în România

FOTO: Freepik @user34805472
FOTO: Freepik @user34805472

România a trecut de 23.500 de cazuri de rujeolă, care sunt județele cu cele mai multe îmbolnăviri.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat un număr de 457 de noi cazuri de rujeolă în ultima săptămână, scrie Agerpres.

Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 23.690 de cazuri de rujeolă, din care 21 decese din cauza rujeolei (5 în Municipiul București, 4 în județul Brașov, 3 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș, câte 1 în județele Mureș, Sibiu, Buzău, Constanța, Iași, Alba și Ialomița).

Cele mai mult îmbolnăviri au fost în județele Brașov (2.109 ), Prahova (1.349) și Mureș (1.266), respectiv municipiul București (1.800).

FOTO: captură INSP

În perioada 6 decembrie 2023 și 25 august 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 234.786 de doze de vaccin ROR, din care 37.424 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 și 11 luni.

Rujeola: ce este și cum se manifestă 

Rujeola sau pojarul este o boală a copilăriei cauzată de un virus care face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae. Boala afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Persoanele infectate sunt contagioase timp de câteva zile, înainte de apariția simptomelor.

Potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor (CDC), virusul rujeolic poate trăi până la două ore în aer, într-un spațiu în care o persoana infectată a tușit sau a strănutat.

Infecția apare într-o succesiune de etape, de-a lungul unei perioade de două până la trei săptămâni. În primele 10-14 zile după infectare nu există semne sau simptome, virusul rujeolic fiind în perioada de incubație.

De obicei, boala debutează cu febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, rinoree (curgerea nasului), ochi inflamați (conjunctivită), durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în cavitatea bucală).

Aceste simptome pot dura 2-3 zile si sunt urmate de apariția unei erupții de pete mici roșii la nivelul pielii, dintre care unele sunt ușor proeminente. Acestea apar inițial la nivelul feței, se extind pe brațe și trunchi, apoi pe coapse și picioare.

În același timp, febra crește brusc, adesea până la 40 - 41 grade Celsius. După acest episod, erupția dispare treptat de la nivelul feței și în final, de pe restul zonelor afectate. O persoană este contagioasă cu aproximativ 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției cutanate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel