6,9 milioane de fete adolescente şi femei însărcinate şi care alăptează suferă de malnutriţie acută, în cele 12 ţări cele mai afectate de criza alimentară.
Peste 4,5 milioane de femei şi nou-născuţi mor în fiecare an în timpul sarcinii, naşterii sau în primele săptămâni după naştere, ceea ce echivalează cu un deces la fiecare şapte secunde. Peste un miliard de femei şi adolescente suferă de malnutriţie, deficienţe de micronutrienţi esenţiali şi anemie.
De Ziua Mamei, UNICEF reaminteşte că numărul fetelor adolescente şi al femeilor însărcinate şi care alăptează, care suferă de malnutriţie acută, a crescut de la 5,5 milioane la 6,9 milioane din 2020, o creştere de 25% în cele 12 ţări cele mai afectate de criza alimentară şi nutriţională globală, scrie Rador, citând rainews.it Cele 12 ţări - inclusiv Afganistan, Burkina Faso, Ciad, Etiopia, Kenya, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan şi Yemen - reprezintă epicentrul unei crize nutriţionale globale, care a fost exacerbată de războiul din Ucraina şi de secetă, de conflicte şi de instabilitatea în curs de desfăşurare în unele ţări.
Femeile însărcinate şi nou-născuţii continuă să moară în rate inacceptabil de ridicate în întreaga lume, iar pandemia de COVID-19 a creat obstacole ulterioare pentru a le oferi îngrijirile medicale de care au nevoie.
Progresele globale în reducerea deceselor femeilor însărcinate, mamelor şi nou-născuţilor au stagnat timp de opt ani, din cauza scăderii investiţiilor în sănătatea mamei şi a nou-născuţilor.
La nivel global, 51 de milioane de copii sub 2 ani suferă de malnutriţie cronică. Dintre aceştia, aproximativ jumătate sunt afectaţi în timpul sarcinii şi în primele şase luni de viaţă, perioada de 500 de zile în care un bebeluş este complet dependent de alimentaţia mamei sale, potrivit unei noi analize din raport. Peste un miliard de fete adolescente şi femei suferă de subnutriţie, deficienţe în micronutrienţi esenţiali şi anemie, cu consecinţe devastatoare pentru viaţa şi bunăstarea lor.
Crizele globale continuă să afecteze în mod disproporţionat accesul femeilor la alimente nutritive. Alimentaţia inadecvată în timpul vieţii fetelor şi femeilor poate duce la slăbirea imunitaţii, o dezvoltare cognitivă slabă şi un risc crescut de complicaţii, care pun viaţa în pericol, inclusiv în timpul sarcinii şi naşterii, cu consecinţe periculoase şi ireversibile pentru supravieţuirea, creşterea, învăţarea şi capacitatea viitoare de câştig a copiilor lor.
Florin Răvdan Image by cookie_studio on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci