În UE, acestea sunt legate de 6.700 de decese în fiecare an. O directivă din 2017 a introdus reguli mai stricte: dar până acum doar 10 state le-au aplicat pe deplin.
La începutul anului, o anchetă Europol a dus la confiscarea a peste 1.500 de arme. În Olanda, autoritățile anti-criminalitate au tras un semnal de alarmă cu privire la armele imprimate 3D: proiectele sunt online.
Poliția olandeză a informat Europol că printre armele confiscate, numărul celor fabricate independent, adesea în laboratoare ad-hoc, crește în fiecare an. Și teama este că nu numai criminalii, ci și extremiștii și amatorii deopotrivă folosesc imprimante pentru a obține o armă sau o pușcă ieftină. La urma urmei, chiar dacă nu suntem în Statele Unite, Europa are o problemă cu armele de ceva vreme.
Un raport din 2015 al Institutului Flamand de Pace privind armele de foc și decesele violente în Europa estimează că civilii din Europa dețin aproximativ 79,8 milioane de arme de foc, atât deținute legal, cât și ilegale.
Raportul spune că în prezent există cel puțin 25 de milioane de oameni care dețin o armă în UE. Europenii au în mare parte puști și într-o măsură mai mică, pistoale și revolvere.
În cifre absolute, se crede că un număr mare dintre aceste arme de foc sunt deținute în Germania (25 milioane), Franța (13 milioane) și Italia (8 milioane).
Analiza datelor de către Organizația Mondială a Sănătății pentru perioada 2000-2012, citate în raport, arată că aproape trei sferturi dintre aceste decese au fost sinuciderile, în timp ce omuciderile au reprezentat 15% din decese în aceeași perioadă.
În 2017, în urma atacurilor teroriste care arătaseră ușurința infractorilor de a intra în posesia unei arme, Bruxelles-ul a aprobat o reformă a legilor privind controlul armelor, cu reguli mai stricte pentru a opri această piață.
Noua directivă clasifică armele de foc în patru categorii (de la A la D) și stabilește regulile de utilizare civilă a acestora. Cele mai periculoase arme de foc, categoria A, pot fi proprietate privată numai dacă au fost dezactivate.
Într-un raport din 2021, în UE, 17 din 27 de țări nu au finalizaseră încă transpunerea noilor reguli. Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, a existat o creștere a achizițiilor legale în unele țări. Polonia, de exemplu, are în vedere relaxarea regulilor pentru a permite cetățenilor să se înarmeze și să fie pregătiți pentru o posibilă invazie rusă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu