Aproape două treimi dintre români preferă să achite cu cardul cumpărăturile de sărbători (studiu)

Foto Pexels
Foto Pexels

Aproximativ 81% dintre români preferă plăţile la POS, mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket, înregistrându-se un trend descendent de utilizare a numerarului, arată un studiu publicat vineri. 

Astfel, 38% dintre românii chestionaţi afirmă că vor folosi mai puţini bani cash anul următor. 'Plata cu cardul este preferată de respondenţi pentru că: este mai rapidă (58%), îi ajută să câştige timp (42%), contribuie la o mai bună evidenţă a cheltuielilor (42%), scade riscul de a pierde banii - în caz de furt, cardul poate fi blocat (31%)', susţin autorii studiului realizat în această lună de Asociaţia CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză, cu sprijinul Reveal Marketing Research.

Cercetarea analizează obiceiurile şi atitudinile românilor privind utilizarea diverselor modalităţi de plată, dar şi comportamentul de economisire al respondenţilor sau încrederea lor actuală în sistemul bancar. Conform sursei citate, majoritatea celor care preferă plăţile cu numerar menţionează drept motiv principal faptul că nu oriunde se poate plăti cu cardul, iar 26% spun că le este mai la îndemână să utilizeze cash.

'Plăţile la POS sunt preferate mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket (81%), iar respondenţii plătesc mai degrabă cu cardul pentru: electrocasnice sau alte cumpărături scumpe (73%), utilităţi (71%), cumpărături zilnice/săptămânale (66%), excursii (63%), cadouri de Crăciun/sărbători (61%), rate, credite, taxe administrative (60%)', susţin autorii cercetării. Conform studiului, cel mai utilizat produs bancar de către români rămâne cardul de debit/cardul de salariu, pe care îl deţin 85% dintre respondenţi, urmat de internet/mobile banking (70% dintre respondenţi) şi cardul de credit/cardul de cumpărături (45%).

Totodată, 39% dintre respondenţi au cont la o bancă digitală (fintech), iar 26% au un credit de nevoi personale. 'Card de debit/salariu deţin într-o proporţie mai mare persoanele de peste 45 de ani (91-92%), în timp ce tinerii sub 25 de ani folosesc acest tip de produs doar într-o proporţie de 63%.

Respondenţii cu venituri ridicate sunt într-o măsură mai mare utilizatori de servicii bancare, inclusiv clienţi ai băncilor digitale, în privinţa cărora s-a observat cea mai mare incidenţă a utilizării (46%) la tinerii din categoria de vârstă 24-34 de ani, comparativ cu segmentul 56+ ani (25%)', se mai precizează în comunicat.

Potrivit aceluiaşi studiu, 30% dintre femeile şi 22% dintre bărbaţii care au luat parte la studiu nu reuşesc deloc să economisească, iar 30% dintre respondenţi consideră că vor economisi, dar mai puţin decât până acum. Doar 8% dintre respondenţi estimează că vor economisi mai mult decât în prezent, în special cei din categoria de vârstă 18-24 de ani (17%).

Motivele pentru care românii ar vrea să economisească sunt: pentru zile negre, în caz de boală sau dacă se strică un obiect necesar (51%), pentru cheltuieli neprevăzute, nunţi sau alte obligaţii (32%), pentru vacanţe în afara ţării şi pentru a-şi renova locuinţa, câte 27%, pentru o intervenţie medicală necesară, dar nu urgentă (22%). Atât educaţia copiilor, cât şi achiziţia unei maşini, a unei case sau a unor gadgeturi moderne au fost votate ca motiv de economisire de către 19% dintre respondenţi.

Alte câteva cifre importante relevate de studiul CIPRA: 17% dintre respondenţi au declarat că nu rămân niciodată fără bani cash în portofel, procentul fiind mai mare în cazul persoanelor peste 56 de ani, 26% dintre români nu reuşesc să economisească bani în prezent, iar 30% consideră că vor economisi chiar mai puţin în viitor. În cazul în care ar avea nevoie de un împrumut, majoritatea respondenţilor (58%) s-ar orienta către cercul de apropiaţi, adică familie şi cunoştinţe, în vreme ce 36% ar apela la un împrumut bancar şi 27% ar folosi cardul de cumpărături.

Studiul a vizat un eşantion reprezentativ la nivel naţional format din 1.005 respondenţi, bărbaţi şi femei, utilizatori de internet, cu vârste peste 18 ani, din mediul urban sau rural. CIPRA pune la dispoziţia consumatorilor o platformă informativă care să îi ajute în luarea unor decizii în privinţa obiceiurilor zilnice, astfel încât riscurile care ar putea avea un impact negativ asupra calităţii vieţii lor să fie diminuate. Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel