Urmărește emisiunea live


Angajații români, la limită: Burnout-ul face ravagii în birouri și fabrici

Muncitori lucrând într-o fabrică / Foto: Unsplash
Muncitori lucrând într-o fabrică / Foto: Unsplash

Burnout-ul afectează patru din zece angajați români: Un semnal de alarmă pentru angajatori

Alegeri prezidentiale 2024

Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP scoate la iveală amploarea fenomenului burnout în rândul angajaților din România. Potrivit cercetării, 40% dintre cei care lucrează în ture și două treimi dintre cei care împart locuința cu alte persoane se confruntă frecvent cu epuizarea fizică și psihică.

Munca în ture și lipsa odihnei, principalele cauze

Epuizarea este mai des întâlnită în rândul celor care lucrează în ture, din cauza dificultății de a menține un program regulat de somn. Aproape jumătate dintre acești angajați au raportat un nivel ridicat de oboseală constantă, comparativ cu doar un sfert dintre cei care beneficiază de un program flexibil.

Femeile resimt mai intens stresul ocupațional

Studiul arată că femeile sunt mai afectate de burnout decât bărbații, procentul celor care declară că se simt constant epuizate fiind de 33,16%, față de 20,75% în cazul bărbaților. Activitățile repetitive, fără elemente de noutate, sunt un alt factor major care contribuie la epuizarea angajaților.

Impactul stilului de viață asupra burnout-ului

Cei care locuiesc cu alte persoane sunt mai predispuși la epuizare (65,49%) decât cei care locuiesc singuri (29,44%). De asemenea, angajații care nu se implică în activități recreative resimt epuizarea mult mai frecvent decât cei care dedică peste 12 ore pe săptămână unor activități de relaxare.

Burnout-ul, o problemă recunoscută la nivel internațional

Deși Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut burnout-ul ca pe un fenomen legat de muncă încă din 2019, România nu oferă în prezent concediu medical pentru această afecțiune. În schimb, țări precum Olanda permit angajaților diagnosticați cu burnout să beneficieze de concediu medical de până la 104 săptămâni.

Recomandări pentru combaterea fenomenului

Realizatorii studiului subliniază necesitatea introducerii unor programe de susținere a angajaților, cum ar fi consilierea psihologică, flexibilitatea programului de lucru și crearea unor spații de relaxare. „Burnout-ul reduce productivitatea și poate cauza probleme de sănătate grave pe termen lung”, avertizează aceștia, subliniind responsabilitatea angajatorilor de a promova un mediu de lucru sănătos și echilibrat.

Burnout-ul, definit ca o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală, continuă să afecteze profund motivația și performanța angajaților din România, indicând o nevoie urgentă de politici care să sprijine sănătatea și bunăstarea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel