Aproape jumătate din mierea importată în Europa nu are nicio legătură cu albinele. Iată din ce este făcută

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

În loc de prețiosul produs apicol, consumatorii cumpără ”falsuri” capabile să aducă profituri uriașe escrocilor.

În raportul ”From the hives (Din stupi), Comisia Europeană a dezvăluit că ”o proporție semnificativă din mierea importată în Europa este suspectată de fraudă, dar de multe ori trece nedetectată”.

Din 320 de loturi de miere testate de laboratorul oficial al Centrului Comun de Cercetare (JRC) în numele executivului european, 46% dintre loturi nu conțineau efectiv miere.

În schimb, s-au adăugat siropuri de zahăr făcute din orez, grâu sau sfeclă de zahăr. Escrocii folosesc, de asemenea, aditivi și coloranți pentru a imita alte surse botanice de miere.

Chiar dacă riscul pentru sănătatea consumatorilor este minim, aceste practici sunt interzise deoarece induc în eroare cumpărătorii.

Țări suspecte

Cel mai mare număr absolut de loturi suspecte provine din China (cu 88 de loturi reprezentând 74%), Ucraina (74%), Argentina (34%), Mexic (22%), Brazilia (18%) și Turcia (15%).

Cele mai multe dintre ele au fost declarate ca miere ”polifloră” (77%) sau ”monofloră” (11%), în timp ce restul era de origine botanică necunoscută, potrivit Agrifood.

Mierea importată din Turcia are cea mai mare proporție de probe suspecte (93%). Cea mai mare rată de suspiciune, în schimb, se referă la mierea importată din Regatul Unit: chiar 100%.

Acest rezultat se datorează probabil faptului că o mare cantitate de miere produsă în alte țări ajunge în Marea Britanie, care este apoi amestecată și mai apoi este exportată în UE.

Practici incorecte

Pe baza datelor publicate de Comisia Europeană, se pare că peste jumătate (57%) dintre operatori au exportat loturi de miere suspectate a fi alterate cu zaharuri străine, în timp ce 66% dintre operatori au importat cel puțin un lot suspect.

În urma operațiunii, au fost declanșate investigații împotriva a 44 de operatori din UE, în timp ce șapte au fost deja sancționați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel