Potrivit unei analize a poliției, jumătate dintre persoanele care au murit în inundațiile din Spania aveau peste 70 de ani.
Potrivit unei analize a poliției, aproape jumătate dintre cele 216 persoane care au murit în inundațiile catastrofale care au lovit regiunea Valencia din estul Spaniei la sfârșitul lunii octombrie aveau vârsta de 70 de ani sau mai mult.
Informațiile din centrul de integrare a datelor, creat după dezastru, arată că 131 dintre victime erau bărbați, 85 erau femei, iar 104 dintre ele aveau vârsta de peste 70 de ani, printre care 15 persoane cu vârsta de peste 90 de ani.
Nouă copii au fost uciși de ape, care au venit după ploi torențiale, unele zone din Valencia primind cantitatea de ploaie specifică unui an întreg în câteva ore. Dintre cei decedați, 26 erau străini din 11 națiuni diferite.
Numerele, colectate de ofițeri criminaliști de la Garda Civilă și de la poliția națională, relevă și care au fost zonele cu cele mai multe victime.
În orașul Paiporta – care a fost scena unor proteste violente în timpul unei vizite a regelui și reginei, a prim-ministrului și a președintelui regiunii Valencia, la cinci zile după dezastru – bilanțul victimelor a fost de 45. În municipiul vecin Catarroja, au fost 25 de victime; în orașul Valencia, 16; în Alfafar, 15; în Massanassa, 11 și în Benetússer, Torrent și Picanya, câte 10. În alte localități, cum ar fi Utiel și Chiva, numărul victimelor a fost sub 10 persoane.
Locuitorii din Utiel, inclusiv primarul, au declarat anterior că cei care au murit erau persoane în vârstă sau cu probleme de mobilitate, care s-au înecat în propriile lor case.
Teama de o altă inundație devastatoare în Valencia a crescut din nou după ce Biroul Meteorologic de Stat al Spaniei, Aemet, a emis o nouă alertă meteo roșie pentru regiune miercuri seara. Totuși, zona a fost ferită de repetarea dezastrului, iar cea mai gravă inundație de miercuri a lovit Málaga, în Andaluzia, ceea ce a dus la evacuarea a mii de oameni din cartierele de la malul râului.
Furia publică tot mai mare față de modul în care autoritățile au gestionat dezastrul natural a determinat 130.000 de oameni să iasă în stradă sâmbăta trecută pentru a cere demisia președintelui regiunii, Carlos Mazón.
Mazón, membru al Partidului Popular (PP), se află sub o presiune tot mai mare după ce a ieșit la iveală că a avut un prânz de trei ore cu un jurnalist pe 29 octombrie, ziua în care ploi torențiale au lovit regiunea, și nu a ajuns la centrul de comandă al urgențelor decât la ora 19:30 în acea seară.
Marea parte a furiei provine și din faptul că administrația lui Mazón a așteptat aproape 14 ore înainte de a trimite mesaje de protecție civilă pe telefoanele mobile ale oamenilor pe 29 octombrie, în ciuda avertismentelor meteo emise de Aemet în dimineața aceleași zile și în seara precedentă.
Mazón a încercat să dea vina pe guvernul socialist din Spania și chiar pe unitatea de urgențe militare a forțelor armate (UME), ale căror efective au fost desfășurate în regiune în număr mare. Acesta urmează să ofere un raport al dezastrului în fața parlamentarilor regionali vineri.
Noi ploi torenţiale au căzut miercuri în sudul şi estul Spaniei, stârnind din nou temeri în rândul sinistraţilor, la doar două săptămâni după inundaţiile devastatoare, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu