Aproape toți armenii au părăsit Nagorno-Karabakh, anunță Armenia

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Aproape toți etnicii armeni din regiunea Nagorno-Karabakh au părăsit zona.

Regiunea Nagorno-Karabakh a fost părăsită de peste 100.000 de oameni, conform Armeniei. Acest lucru înseamnă că aproape toți locuitorii enclavei etnice armene au plecat după ce Azerbaidjanul a preluat controlul asupra regiunii săptămâna trecută, transmite BBC.

Azerbaidjanul a declarat că vrea să reintegreze zona și să trateze rezidenții săi ca pe niște egali, dar un purtător de cuvânt armean a spus că acesta este doar un „minciună”. Nagorno-Karabakh - recunoscut ca parte a Azerbaidjanului - a fost condus de armeni timp de trei decenii. Regiunea muntoasă din Caucazul de Sud a fost susținută de Armenia - dar și de aliatul său, Rusia.

Republica nu va mai exista de anul viitor

Cel puțin 200 de armeni și zeci de soldați azeri au murit în timp ce armata azeră a intrat în regiune. Ca parte a unui acord de încetare a focului, separatiștii au acceptat să-și predea armele. Liderul Republicii autoproclamate Nagorno-Karabakh a spus că aceasta nu va mai exista de la începutul anului viitor. Nazeli Baghdasaryan, o purtătoare de cuvânt a premierului armean, a spus că numărul refugiaților care au intrat în țară în ultima săptămână a ajuns la 100.417, din populația estimată a Nagorno-Karabakh de 120.000.

100.000 de refugiați flămânzi și epuizați

Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) a declarat, de asemenea, că 100.000 de oameni au fugit, afirmând că mulți dintre cei care pleacă „sunt flămânzi, epuizați și au nevoie de ajutor imediat”. Artak Beglaryan, un fost oficial separatist armean, a spus că „ultimele grupuri” de rezidenți ai Nagorno-Karabakh erau pe drum spre Armenia sâmbătă.

„Au rămas cel mult câteva sute de persoane, dintre care majoritatea sunt oficiali, angajați ai serviciilor de urgență, voluntari, unele persoane cu nevoi speciale”, a scris el pe rețelele sociale. Pe lângă cei uciși în timpul operațiunii militare azere, cel puțin 170 de oameni au murit într-o explozie uriașă la un depozit de combustibil din Nagorno-Karabakh luni.

Nu se știe încă ce a provocat explozia lângă orașul principal Khankendi, cunoscut sub numele de Stepanakert de către armeni.

ONU, misiune umanitară în regiune

ONU spune că trimite o misiune în Nagorno-Karabakh în acest weekend pentru a evalua situația umanitară, după ce Azerbaidjanul a spus că va permite ca o astfel de vizită să aibă loc. Ambasadorul Armeniei pe lângă ONU, Edmon Marukyan, a criticat momentul vizitei, dar a subliniat că este important ca oficialii ONU să vadă cu propriii ochi la ce au fost supuși armenii.

„Este bine că vor fi acolo și vor fi martori că acești oameni au fost curățați etnic din patria lor strămoșească, din casele lor unde părinții lor, unde strămoșii lor trăiau și acești oameni au fost total curățați din acest teritoriu”, i-a spus el BBC-ului.

Dar el a respins asigurările Azerbaidjanului ca fiind „o minciună”. „Este o propagandă totală, o altă propagandă falsă azerbaidjanianc. Nimeni nu va rămâne în Nagorno-Karabakh”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel