Aproximativ 4000 de mineri ilegali, lăsați fără apa și hrană de autorități într-un puț minier. Operațiune a Guvernului Africii de Sud

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Există tensiuni în Africa de Sud cu privire la mineritul ilegal.

Aproximativ 4000 de mineri ilegali se ascund în subteran în Africa de Sud, după ce Guvernul le-a tăiat hrana și apa în încercarea de a-i „scoate afară” și de a-i aresta.

Minerii se află într-un puț minier din Stilfontein, în provincia North West, de aproximativ o lună. Aceștia au refuzat să coopereze cu autoritățile deoarece unii dintre ei sunt fără documente - provin din țări vecine precum Lesotho și Mozambic - și se tem să nu fie deportați.

Minerii ilegali sunt numiți „zama zama” și operează în minele abandonate din țara bogată în minerale. Mineritul ilegal costă Guvernul sud-african sute de milioane de dolari în vânzări pierdute în fiecare an.

Multe mine sud-africane au fost închise în ultimii ani, iar muncitorii au fost concediați. Pentru a supraviețui, minerii și migranții fără documente merg sub suprafață pentru a scăpa de sărăcie și dezgroapă aur pentru a-l vinde pe piața neagră. Unii petrec luni întregi în subteran - există chiar și mai mulți oameni care vând minerilor alimente, țigări și mese gătite.

Locuitorii din zonă au implorat autoritățile să ajute minerii, însă acestea au refuzat.

„Îi vom scoate cu fum. Ei vor ieși. Nu vom trimite ajutor criminalilor. Criminalii nu trebuie ajutați - ei trebuie persecutați”, a declarat miercuri ministrul Președinției, Khumbudzo Ntshavheni.

Poliția ezită să intre în mină deoarece unii dintre cei din subteran ar putea fi înarmați.

Sindicate criminale

Unii fac parte din sindicate criminale sau sunt „recrutați” pentru a face parte din acestea, a declarat Busi Thabane, de la Benchmarks Foundation, o organizație caritabilă care monitorizează corporațiile din Africa de Sud, pentru BBC.

Fără acces la aprovizionare, se spune că condițiile din subteran sunt groaznice.

„Nu mai este vorba despre mineri ilegali - aceasta este o criză umanitară”, a declarat Thabane.

Joi, liderul comunității, Thembile Botman, a declarat că voluntarii au folosit frânghii și centuri de siguranță pentru a scoate un cadavru din mină.

„Mirosul cadavrelor în descompunere i-a lăsat pe voluntari traumatizați”, a spus el.

Nu este clar cum a murit persoana.

Deși autoritățile au blocat hrana și apa, au permis temporar locuitorilor din zonă să trimită câteva provizii pe frânghie. Botman a declarat că au comunicat cu minerii prin notițe scrise pe bucăți de hârtie.

Poliția a blocat intrările și ieșirile în încercarea de a-i constrânge pe mineri să iasă. Această acțiune face parte din operațiunea Vala Umgodi, sau „Închideți Gaura”, menită să reducă mineritul ilegal. Cinci mineri au fost scoși miercuri cu o frânghie, dar erau fragili și slăbiți. Paramedicii i-au îngrijit, iar apoi au fost duși în custodia poliției. În ultima săptămână 1000 de mineri au ieșit și au fost arestați.

Foto: Agerpres

Poliția și armata sunt încă la fața locului și așteaptă să-i rețină pe cei care nu au nevoie de îngrijiri medicale după ce au ieșit la suprafață.

„Nu este atât de ușor pe cât face poliția să pară - unii dintre ei se tem pentru viața lor”, a declarat Thabane.

Mulți mineri petrec luni întregi în subteran, în condiții nesigure, pentru a-și întreține familiile.

„Pentru mulți dintre ei, aceasta este singura modalitate prin care știu cum să pună mâncare pe masă”, a mai declarat Thabane.

Locuitorii din zonă au încercat, de asemenea, să-i convingă pe mineri să iasă din puțul minier.

„Acești oameni trebuie să iasă pentru că avem frați acolo, avem fii acolo, tații copiilor noștri sunt acolo, copiii noștri se luptă”, a declarat pentru AFP Emily Photsoa, rezident local.

Poliția va fi investigată

Comisia Sud-Africană pentru Drepturile Omului a declarat că va investiga poliția pentru privarea minerilor de hrană și apă. Aceasta a declarat că există îngrijorarea că operațiunea Guvernului ar putea avea un impact asupra dreptului la viață.

Remarcile ministrului Ntshavheni au provocat reacții mixte din partea sud-africanilor, unii lăudând abordarea inflexibilă a Guvernului.

Foto: Agerpres

„Îmi place acest lucru. În sfârșit, Guvernul nostru nu merge pe vârfuri în aceste chestiuni grave. Decizia va ajuta această țară”, a scris o persoană pe X.

În timp ce alții au considerat că poziția a fost inumană.

„În opinia mea, acest tip de discurs din partea ministrului de la Președinție este rușinos și periculos”, a spus o persoană

Alta a scris: „Sunt criminali, dar au și ei drepturi”.

Mineritul ilegal este o afacere profitabilă în multe dintre orașele miniere din Africa de Sud. Din decembrie anul trecut, aproape 400 de arme de foc de calibru mare, mii de gloanțe, diamante netăiate și bani au fost confiscate de la minerii ilegali. Această acțiune face parte dintr-o operațiune intensă a poliției și a armatei pentru a opri această practică care are implicații grave asupra mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel