Românii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu peste 18,5 litri pe an, faţă de aproape 15 litri în UE, iar la nivel naţional sunt aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces, arată Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor.
Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) va deschide marţi, 28 iunie, primul centru de tratament gratuit pentru persoanele dependente de alocool din Bucureşti, informează organizaţia, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.
În acelaşi document, ALIAT prezintă date privind consumul de alcool.
Astfel, românii reprezintă una dintre naţiunile cele mai mari consumatoare de alcool din Europa. "La noi, adulţii beau mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, în timp ce media în Uniunea Europeană se află în jurul a 15 litri. În România, sunt aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces", a precizat sursa citată.
De asemenea, potrivit ALIAT, până la 20 la sută dintre persoanele care se adresează unui medic de familie şi până la 40 la sută dintre pacienţii secţiilor de medicină generală şi chirurgie, fără diferenţe semnificative între specialităţi, "au consumul de alcool la originea cererii de asistenţă medicală".
"România ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte binge drinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt în Irlanda, 44 la sută, urmând România cu 39 la sută, Germania şi Austria cu 36 la sută). Binge drinking-ul este o formă episodică de consum excesiv de alcool şi reprezintă un factor de risc pentru suicid, se asociază cu deteriorarea relaţiilor sociale, accidente, încălcarea legii (în special, vandalism şi violenţă). De asemenea, se asociază cu sexul neplanificat, neprotejat şi cu risc ridicat de sarcini nedorite şi infecţii cu HIV", arată comunicatul Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor.
ALIAT prezintă şi repercursiunile consumului abuziv de alcool.
"Consumul abuziv de alcool se asociază cu: 40 la sută din crime şi unul din şase cazuri de suicid; 40 la sută din cazurile de înec; până la 70 la sută din cazurile de violenţă în familie; 25 la sută dintre decesele înregistrate la bărbaţii tineri (15 - 29 de ani); până la 60 la sută din cazurile de viol; 30 la sută din accidentele fatale prin cădere; 46 la sută din arsurile accidentale, cu consecinţe fatale, cât şi 25 la sută din accidentele petrecute la locul de muncă. Dintre persoanele care ocupă funcţii manageriale, 28 la sută consumă alcool peste limita admisă. Limita legală a concentraţiei de alcool în sânge, permisă de codul rutier, nu este ştiută de 76 la sută dintre români", se arată în comunicatul ALIAT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu