Ce se schimbă la nivel de politică și siguranță europeană dacă România intră în Schengen?
Probabil că ne punem cu toții întrebarea pe care și-a pus-o și analistul politic Bogdan Chirieac în emisiune: cum ar fi Europa mai sigură dacă România ar intra în Spațiul Schengen?
Ministrul Afacerilor Interne a venit cu explicații și dovezi la interviurile DC News:
"În primul rând, noi aplicăm codurile (schemele) Schengen la nivel de vârf. Emitem procesul de vize Schengen fără greșeală, oferim protecție la frontieră, controlăm migrația ilegală... Migrația noastră a scăzut în termen de 7 luni cu 70%. Practic noi nu avem migrație ilegală.
Am făcut proiecte de colaborare și proiecte plot cu toți vecinii, inclusiv unul cu Austria, care nu e vecin direct, prin intermediul Comisiei Europene. Facem patrule mixte, facem analize de risc, împărțim informațiile. De exemplu, e "cheia succesului" cu Serbia. În urmă cu doi-trei ani de zile emigrația pe frontiera cu Serbia era îngrijorătoare. Și era unul dintre semnele de întrebare pe dosarul Schengen. Acum nu mai există semnul acesta de întrebare.
Cum ziceam, facem patrule, avem puncte de contact, puncte în care schimbăm informații, serviciile noastre de la Poliția de Frontieră schimbă informații pe zona de migranți, colaborăm foarte bine la nivel politic, interministerial, avem echipe mixte de poliție judiciar - combatem și crima transfrontalieră... Adică e vorba de un complex de măsuri care sunt puse în aplicare, nu doar că am mai dus doi polițiști de frontieră acolo pe graniță.
De altfel, protecția e mai degrabă tehnologică decât fizică. Lucrăm cu scannere, cu radare, cu drone, cu instrumente de monitorizare de tip night vision - e o plasă de siguranță care folosește și Europei.
Foarte bine lucrăm și cu ucrainenii. Ca dovadă că nu avem probleme nici pe trafic de arme, nici pe trafic de oameni, nici pe crimă transfrontalieră. Deci, la momentul la care vorbim, România este la capitolul migrație ilegală hai să nu zic cea mai sigură țară din Europa, dar una dintre cele mai sigure. Iar asta ar ajuta Spațiului Schengen" a precizat Cătălin Predoiu.
„Referitor la poziţia Comisiei despre ridicarea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria şi România, aceasta rămâne clară, aşa cum preşedinta Ursula von der Leyen a afirmat în orientările politice pentru următoarea Comisie Europeană (2024-2029): Bulgaria şi România şi-au demonstrat capacitatea legată de gestionarea frontierelor şi returnări. Ele sunt pregătite şi ar trebui să beneficieze integral din spaţiul Schengen”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Agerpres.
„Consiliul va trebui să ia o decizie suplimentară pentru a stabili o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre interne între Bulgaria, România şi alte ţări Schengen. Comisia va continua să furnizeze tot sprijinul necesar preşedinţiei Consiliului pentru a asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în 2024”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu