Metodă inedită de prezicere a cutremurelor

cutremur
cutremur

Un grup de cercetători afirmă că sunt pe punctul de a identifica o metodă inedită de prezicere a unui cutremur, fapt care ar putea duce la salvarea multor vieți omenești, relatează Daily Mail.  

Oamenii de ştiinţă să pregătesc să lanseze un experiment ce le-ar permite să prevadă cutremurele înainte ca acestea să aibă loc. Ei cred că o creştere a nivelului electricităţii statice de sub sol ar putea indica faptul că un cutremur este iminent.

Tom Bleier, un inginer ce lucrează în cadrul proiectului QuakeFinder, a cheltuit câteva milioane de dolari pentru a monta echipamente speciale de măsurare – magnetometre – de-a lungul faliilor din California, Peru, Taiwan şi Grecia, deoarece cercetătorii speră că acești curenți electrici ar putea fi soluția pentru prezicerea cutremurelor și, implicit, evacuarea oamenilor la timp, în cazul unor astfel de dezastre naturale.

Instrumentele sunt suficient de sensibile pentru a detecta pulsurile magnetice generate de descărcările electrice ce au loc la distanţe de până la 16 kilometri, ceea ce ar oferi oamenilor suficient timp să ajungă la un loc sigur înainte ca un cutremur să aibă loc.

Potrivit cercetătorilor, înainte ca un cutremur să aibă loc, activitatea subterană generează „schimbări bizare”, ce produc curenţi electrici intenşi.

„Aceşti curenţi sunt uriaşi”, a declarat Bleier la o întrunire a American Geophysical Union. „În cazul unui cutremur cu magnitudine 6 este vorba de 100.000 de amperi, iar un cutremur de magnitudine 7 generează un milion de amperi. Este ca şi cum ar avea loc fulgere sub pământ”, a adăugat Bleier.

„Într-o zi obişnuită, în falia San Andreas se pot observa 10 pulsuri. Falia se mişcă încontinuu”, a explicat Bleier, adăugând că "înainte ca un cutremur mare să aibă loc, nivelul din fundal al descărcării electricităţii statice ar trebui să crească brusc".

Cercetătorul susţine că a observat acest lucru înaintea a şase cutremure cu magnitudinile 5 şi 6 pe care acesta le-a monitorizat. „În acel moment numărul pulsurilor zilnice creşte la 150-200”, a explicat inginerul.

Numărul pulsurilor începe să crească cu două săptămâni înainte ca seismul să aibă loc, coborând la nivelul obişnuit cu puţin timp înainte ca falia să se deplaseze.

Potrivit sursei citate, sursa acestor pulsuri magnetice ar putea fi și fulgerele, erupţiile solare sau interferenţele electrice de la echipamentele umane.

Totodată, și ionii din adâncuri care se ridică la suprafaţă ar putea reduce acurateţea echipamentului, drept pentru care Bleier a adăugat câţiva senzori special pentru detectarea ionilor. Numărul ionilor poate fi totodată amplificat de vremea umedă, astfel că Bleier a apelat la senzori de umiditate pentru a elimina alarmele false.

Echipa cercetătorului nu a monitorizat, încă, vreun cutremur cu magnitudine mare, pentru a fi sigur că regula descoperită de el se aplică în cazul tuturor seismelor. Cu toate acestea, el este convins că descoperirea sa este validă, astfel că începând din ianuarie echipa sa va începe să emită prognoze.

„În loc să privim înapoi în timp, vom privi în faţă”, a explicat inginerul.

Alţi oameni de ştiinţă au efectuat studii de laborator care par să susţină teoria lui Beleir. Robert Dahlgren, un inginer de la Institutul SETI, a petrecut 16 luni alături de alţi cercetători studiind dacă supunerea rocilor la presiuni ridicate duce la producerea de curenţi electrici. Cercetarea a confirmat că acest lucru este adevărat, însă rocile scufundate într-un amestec de apă sărată similar celui existent la adâncimile unde au loc cutremure nu au generat curent electric. Cel mai probabil, acest lucru se datora faptului că „saramura” a scurtcircuitat curentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel