Ar putea o armă nucleară să ne salveze de un asteroid ucigaș? Oamenii de știință de la NASA creează simulări care ne arată răspunsul

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Oamenii de știință de la NASA creează simulări cu ajutorul inteligenței artificiale care arată ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar exploda pe o rocă spațială care se îndreaptă spre Pământ.

În timp ce NASA a demonstrat că poate devia un asteroid ucigaș de pe traiectoria către Pământ, oamenii de știință lucrează la un Plan B - și include o bombă nucleară.

Cercetătorii din California au dezvoltat o simulare a impactului pe care l-ar avea un exploziv gigant atunci când ar fi detonat pe suprafața rocii spațiale.

Modelul a arătat că bomba aterizează pe asteroid, explodează și trimite energia sa puternică prin obiectul cosmic.

Echipa a găsit două scenarii: dispozitivul fie ar devia asteroidul de pe traiectoria cu Pământul, fie ar putea perturba asteroidul, rupându-l în fragmente mici, cu mișcare rapidă, care ar rata planeta.

De asemenea, cercetătorii speră că modelul va ajuta la creșterea șanselor noastre de supraviețuire cu strategia agenției spațiale americane.

NASA a trimis o navă spațială pe un asteroid în 2020 și a aruncat-o cu succes de pe orbită, arătând că ar putea devia un asteroid care se îndrepta spre Pământ.

Mary Burkey, care a condus cercetarea, a spus: „Dacă avem suficient timp de avertizare, am putea lansa un dispozitiv nuclear, trimițându-l la milioane de mile depărtare către un asteroid care se îndreaptă spre Pământ”.

Burkey a spus că dispozitivele nucleare au cel mai mare raport de densitate de energie pe unitatea de masă dintre orice tehnologie umană, ceea ce le-ar putea face un instrument de neprețuit în atenuarea amenințărilor asteroizilor.

Proiectul va permite puterilor să acționeze rapid, să cunoască riscurile și, în cele din urmă, să salveze vieți.

Dar, așa cum a scris echipa în lucrarea lor, „predicarea eficacității unei potențiale misiuni de deviere sau perturbare nucleară depinde de simulări multifizice precise ale depunerii energiei cu raze X a dispozitivului în asteroid și de ablația materialului rezultat”.

Burkey a spus că predicțiile precise pentru eficacitatea misiunilor de deviere nucleară se bazează pe simulări multifizice sofisticate, explicând că modelele de simulare LLNL acoperă o gamă largă de factori fizici, făcându-le complexe și solicitante din punct de vedere computațional.

Simularea a urmărit fotonii care pătrundeau pe suprafețele materialelor asemănătoare asteroizilor, cum ar fi roca, fierul și gheața, luând în considerare procese mai complexe, cum ar fi reradierea.

Modelul a luat în considerare, de asemenea, condițiile inițiale, inclusiv diferite porozități, spectre de sursă, fluențele radiațiilor, duratele sursei și unghiurile de incidență.

„Această abordare cuprinzătoare face ca modelul să fie aplicabil multor scenarii potențiale de asteroizi”, a spus echipa.

Megan Bruck Syal, șeful proiectului de apărare planetară al LLNL, a explicat că, în cazul în care Pământul este amenințat de un asteroid ucigaș, un model de simulare ca acesta va fi crucial.

Ea a continuat că va permite puterilor să acționeze rapid, să cunoască riscurile și, în cele din urmă, să salveze vieți.

„Deși probabilitatea unui impact mare de asteroid în timpul vieții noastre este scăzută, consecințele potențiale ar putea fi devastatoare”, a spus Bruck Syal, conform Dailymail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel