Cât de multe știm cu adevărat despre Mark Zuckerberg?
Creatorul Facebook este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. În vârstă de 39 de ani, Mark Zuckerberg este tată a trei copii. Dar este el o forță a binelui?
Un om și-a făcut o misiune din a încerca să ne ajute să răspundem la această întrebare.
Timp de mai bine de un deceniu, profesorul universitar și expertul în confidențialitate Dr. Michael Zimmer a înregistrat "fiecare lucru" pe care fondatorul Facebook îl spune în public, într-o arhivă cunoscută sub numele de "The Zuckerberg Files" (Dosarele Zuckerberg).
Acoperind o perioadă cuprinsă între 2004 și prezent, cartea cuprinde peste 1 500 de transcrieri ale comentariilor lui Zuckerberg, inclusiv postări pe Facebook, interviuri în mass-media și sute de înregistrări video ale aparițiilor sale publice.
Având în vedere preocupările tot mai mari legate de confidențialitatea utilizatorilor Facebook și de modul în care sunt utilizate datele acestora, Dr. Zimmer spune că a dorit să analizeze "mai îndeaproape" limbajul și opiniile lui Zuckerberg.
"Preocupările legate de confidențialitate în jurul Facebook și cantitatea de date pe care Meta le colectează pe platformele sale sunt reale și este important ca utilizatorii să le înțeleagă. Nu mă grăbesc să sugerez oamenilor să își șteargă conturile, deoarece pot exista beneficii reale fiind pe platforme. Dar este important ca utilizatorii să exploreze setările de confidențialitate disponibile pentru a înțelege cât de vizibil este conținutul lor, ce fel de detalii sunt colectate și partajate și așa mai departe", spune Dr. Michael Zimmer.
"Facebook s-a îmbunătățit în ceea ce privește oferirea posibilității utilizatorilor de a-și gestiona confidențialitatea, dar cu siguranță ar putea face mai mult", susține acesta.
Postările lui Zuckerberg pe pagina sa de Facebook sugerează că acesta are propriile sale preocupări în ceea ce privește confidențialitatea, afirmă Dr. Zimmer.
"Mai nou, el a postat mai multe despre familia sa, inclusiv fotografii cu copiii săi - dar, în mod interesant, rareori vedem fețele copiilor săi", adaugă Dr. Zimmer.
"Așa că presupun că vrea să se asigure că fețele copiilor săi nu vor fi puse online din motive de confidențialitate, sau orice fel de recunoaștere a fețelor, pentru propria lor siguranță. Dar, bineînțeles, platforma sa a construit instrumente pentru a ne scana fotografiile și fețele", completează Dr. Michael Zimmer.
"Dintr-o dată, cred că s-au implicat niște oameni de comunicare corporatistă și mesajul său a început să fie mai controlat, mai mult despre produse, mai mult despre ceea ce încearcă să facă cu compania. Aproape că aveai senzația că încerca să se îndepărteze de încercările și tribulațiile zilnice ale Facebook, până la Cambridge Analytica, până la Brexit și alegerile lui Trump, când, dintr-o dată, Facebook a fost din nou în centrul atenției", spune Dr. Zimmer.
El s-a confruntat cu întrebări legate de scandalul Cambridge Analytica, în care s-a dovedit că datele aparținând până la 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost accesate în mod necorespunzător de către firma de consultanță politică, care a fost între timp închisă.
"Cred că încearcă să ne facă să regândim Facebook ca pe o platformă pentru bunătate, pentru fericire, pentru toate aceste lucruri minunate din viața noastră și să uităm de lucrurile rele care se întâmplă", a concluzionat Dr. Michael Zimmer, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu