Finlanda începe în ianuarie un experiment de doi ani privind asistenţa socială. Potrivit experimentului, 2.000 de şomeri vor primi un venit minim de 600 de dolari pe lună fără nicio condiţie prealabilă, adică nu vor mai fi obligaţi să demonstreze că îşi caută de lucru.
Sistemul de asistenţă socială poate crea adesea ceea ce se numeşte „o capcană a sărăciei", dar dacă ajutorul social creşte, acesta va genera dezinteres faţă de locurile de muncă prost plătite sau cu timp parţial de muncă. Cercetările care vor fi efectuate de-a lungul experimentului vor încerca să stabilească dacă şomerii sunt mult mai preocupaţi să îşi găsească un loc de muncă decât cei care ştiau că vor pierde ajutorul social dacă se angajează.
Agenţia finlandeză pentru securitate socială a declarat că întotdeauna s-a avut în vedere facilitarea demersurilor şomerilor pentru găsirea unui loc de muncă. Criticii experimentului susţin că aplicarea unui venit minim garantat pentru întreaga populaţie este costisitoare şi se vor pierde bani prin ajutorarea celor care nu au nevoie de asistenţă financiară, scrie RADOR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu