Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neplătite în valoare de 990 de miliarde de euro, fiind pe primul loc în zona euro, arată Banca Centrală Europeană.
Nivelul ridicat al creditelor neperformante, moştenire a crizei financiare, reduce acordarea de noi împrumuturi şi afectează încrederea în sistemul bancar al unor state precum Italia, Cipru şi Grecia.
Potrivit raportului BCE, cea mai mare problemă o are Italia, unde 14 bănci mari au o expunere la creditele neperformante de 286 miliarde de euro.
Problema nu este nouă. Băncile italiene au pus deja deoparte rezerve echivalente cu 44,6% din totalul creditelor lor neperformante, mai mult decât orice ţară din zona euro, inclusiv Cipru şi Portugalia, arată datele BCE.
Instituţia a stabilit deja ţinte pentru reducerea nivelului creditelor neperformante pentru unele bănci din Grecia şi Italia, stabilind şi instrucţiuni pentru celelalte grupuri bancare.
Guvernul de la Roma a adoptat recent o serie de măsuri pentru a rezolva problema creditelor neperformante (NPL), dar aceste eforturi ar putea să nu fie suficiente pentru a întări sistemul bancar italian, se arată într-un raport al FMI publicat luna trecută. Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.
Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se realizeze mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de 'bail-in'.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News