Arabia Saudită. Janet Jackson şi 50 cent au participat la un concert boicotat de Nicki Minaj

Vedetele industriei muzicale americane Janet Jackson, 50 cent şi Chris Brown au participat joi, la Jeddah, în Arabia Saudită, la un concert boicotat de compatrioata lor Nicki Minaj, care a dorit să-şi manifeste astfel ''susţinerea'' pentru drepturile femeilor, potrivit AFP.

Publicul entuziast i-a aclamat pe cântăreţii şi rapperii americani care au participat la Jeddah World Fest, dansând şi cântând împreună cu artiştii. Concertul, a cărui organizare era greu de imaginat în urmă cu doi ani, reflectă schimbările implementate de acest regat ultraconservator, care au relaxat politica restrictivă dusă timp de decenii în ceea ce priveşte activităţile de divertisment.

La malul Mării Roşii, în vestul Arabiei Saudite, festivalul de la Jeddah a fost marcat de absenţa cântăreţei rap americane Nicki Minaj (36 de ani). Celebră, printre altele, pentru vestimentaţia extravagantă şi melodii cu versuri explicite, Nicki Minaj şi-a justificat decizia de a boicota festivalul invocând susţinerea drepturilor femeilor şi ale comunităţii LGBTQ, precum şi libertatea de exprimare.

În Arabia Saudită, homosexualii riscă pedeapsa cu moartea, iar drepturile femeilor sunt aproape inexistente. Anularea concertului lui Nicki Minaj a supărat fanii saudiţi, mulţi dintre aceştia solicitând rambursarea banilor pe bilete. Potrivit unor publicaţii saudite, printre care ziarul proguvernamental Okaz, anularea concertului a fost decisă de autorităţi întrucât intra în contradicţie cu obiceiurile şi valorile locale. Guvernul a anunţat că va dedica 64 de miliarde de dolari (59 de miliarde de euro) pe o perioadă de zece ani industriei de divertisment, investiţie despre care anumiţi observatori cred că este destinată reducerii frustrării unei populaţii confruntate cu o rată ridicată de şomaj şi o economie în declin.

Organizaţia nonguvernamentală Rights Watch a îndemnat într-un comunicat artiştii să nu concerteze în Arabia Saudită, acuzată deseori de represiuni exercitate împotriva opozanţilor politici. În luna octombrie, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, critic la adresa autorităţilor, a fost asasinat în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul de un comando de agenţi saudiţi de la Riad. Au fost făcute publice mai multe rapoarte care sugerează responsabilitatea directă a prinţului saudit Mohammad bin Salman în acest asasinat. Oficialul a negat însă acuzaţiile. Regatul este de asemenea criticat de multă vreme pentru modalitatea în care sunt tratate femeile, plasate din punct de vedere juridic sub autoritatea taţilor, soţilor, fraţilor sau chiar fiilor, deşi recent au obţinut dreptul de a deţine permis de conducere a autovehiculelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel