Arabia Saudită a anunțat că a executat 81 de bărbați sâmbătă, mai mulți decât în tot anul trecut, relatează BBC.
Grupul - inclusiv șapte yemeniți și un cetățean sirian - au fost condamnați pentru "multiple crime odioase", inclusiv terorism, a declarat agenția de presă de stat SPA.
Unii au fost acuzați de apartenență la gruparea Stat Islamic (SI), al-Qaida sau rebelii houthi din Yemen.
Organizațiile pentru drepturile omului spun că mulți acuzați nu beneficiază de procese corecte în Arabia Saudită, acuzație pe care guvernul o respinge.
Potrivit SPA, grupul a fost judecat de 13 judecători și a trecut printr-un proces judiciar în trei etape.
Bărbații au fost acuzați că au plănuit atacuri asupra unor obiective economice vitale, că au ucis sau au vizat membri ai forțelor de securitate, că au răpit, au torturat, au violat și au introdus ilegal arme în țară.
Arabia Saudită are una dintre cele mai ridicate rate de execuție din lume - a cincea într-o listă întocmită de Amnesty International, celelalte patru fiind China, Iran, Egipt și Irak.
Anul trecut în Arabia Saudită au fost executate 69 de persoane, scrie Mediafax.
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat că țara sa susține o soluție politică menită să asigure securitatea și stabilitatea și că Regatul este pregătit să facă eforturi pentru a media între toate părțile, a spus el într-o declarație postată joi pe site-ul agenției de stat Saudi Press Agency.
Prințul moștenitor a abordat și preocupările în domeniul energiei legate de situația din Ucraina, reafirmând angajamentul țării sale față de acordul OPEC+, un pact încheiat de 10 mari producători de țiței și Rusia pentru a pompa treptat mai mult petrol pe piață pentru a satisface cererea.
Amintim că un negociator ucrainean a anunțat joi că a doua rundă de discuții cu Rusia s-a încheiat, dar nu a adus niciun rezultat de care Ucraina avea nevoie.
„A doua rundă de negocieri s-a încheiat. Din păcate, rezultatele de care Ucraina are nevoie nu sunt încă obținute. Există o soluție doar pentru organizarea coridoarelor umanitare", a declarat într-un mesaj pe Twitter un înalt oficial ucrainean, Mykhailo Podolyak, conform CNN.
De asemenea, s-a ajuns la o înțelegere privind livrarea de medicamente și alimente în locurile unde au loc cele mai violente lupte.
A fost pentru prima dată când cele două părți au înregistrat o formă de progres în discuții, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu